Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ρυθμίσεις εξυπηρέτησης δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τους εκπαιδευτικούς μετά από παρέμβαση της ΟΛΜΕ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 TΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ
 Κεντρική Υπηρεσία
 Ακαδημίας 40  101.74   ΑΘΗΝΑ
 Τηλ. Κέντρο : 213.2116.100 Αθήνα, 19.1.2012
  Αριθμ.Πρωτ.: 16136
Διεύθυνση : Δ6 Εξυπηρέτησης Δανείων Στεγαστικών & Ειδικών Κατηγοριών Προς : Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
105 63 Αθήνα
Πληροφορίες :  Β.Ιωακειμίδου 
Τηλέφωνο :  213.2116.289 
FAX :  2103604743  
Θέμα : « Ρυθμίσεις εξυπηρέτησης δανείων. »
Σχετ. : Το με αριθμ. πρωτ. 401/11.1.2012 έγγραφό σας ( 16136/16.1.2012 )
    Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :
    Το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του άρθρου 25 παρ.1 και 6 του ν.3867/2010 για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών του δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, έχει αποφασίσει κατά τις συνεδριάσεις του με αρ. 3363/2-9-2010, 3372/3/27-10-2010,  3384/3/13-1-2011,  3414/5/1-9-2011, 3421/10-11-2011 και 3429/12.1.2012, να παράσχει τη δυνατότητα :
• επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων στεγαστικού τομέα που έχουν συνομολογηθεί μέχρι 31-12-2011 με το ισχύον επιτόκιο,
• μείωσης της τοκοχρεολυτικής δόσης για ορισμένο χρονικό διάστημα,
• αναστολής εξυπηρέτησης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για ορισμένο χρονικό διάστημα καθώς και
• ρύθμισης τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια όλων των κατηγοριών που έχουν συνομολογηθεί μέχρι 31-12-2011,  με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.    Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση του δανειολήπτη, η οποία μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30.6.2012 ( με την επιφύλαξη της απόσχισης του εμπορικού κλάδου του Τ. Π. & Δανείων σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.3965/2011, οπότε παύει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ) - , είναι δυνατό να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις όλα τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί μέχρι την 31-12-2011, ως ακολούθως :
Α. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ
α. ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ
1. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΑΝΕΓΕΡΣΗ, ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ) :
Μέχρι δεκαπέντε (15) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.
2. ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Μέχρι δέκα (10) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 έτη.
3. ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΙΣΚΕΥΩΝ - ΜΙΚΡΟΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
Κατά πέντε (5) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη.
β. ΟΡΟΙ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
    Η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων των ανωτέρω κατηγοριών παρέχεται εφόσον η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση είναι  ίση ή μεγαλύτερη :
των € 300,00 για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια
των € 200,00 για τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και
των €100,00 για τα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων,
ή εφόσον το συνολικό ύψος των μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων που τους έχουν χορηγηθεί από το Τ. Π. & Δανείων είναι ίσο ή μεγαλύτερο των € 500,00.
    Σε κάθε περίπτωση, κατά τη λήξη της διάρκειας του δανείου ο δανειολήπτης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 85ο έτος της ηλικίας του, αν η ρύθμιση αφορά σε στεγαστικά και ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος της ηλικίας του, αν η ρύθμιση αφορά δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) Αίτηση (έντυπη),
β) φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας,
γ) πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ  ΠΡΙΝ ΤΟ 2005 :     
α) Αίτηση (έντυπη),
β) φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας,
γ) πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης,
δ) Ε1, Ε9 και λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν κατά περίπτωση την αδυναμία του δανειολήπτη να αντεπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις του προς το Τ. Π. & Δανείων ( λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι, πολύτεκνοι, κλπ ).
    Ειδικά για τους δανειολήπτες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης είναι η ταυτόχρονη υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση του ληξιπρόθεσμου χρέους, όπως αναφέρεται παρακάτω στην παράγραφο Δ΄.
Β. ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΤΙΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ
    Μετά από αίτηση του υπόχρεου και ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση αυτού, ρυθμίζεται η εξυπηρέτηση δανείων στεγαστικού τομέα με μερική καταβολή  ( μέχρι του 50% )  του ποσού των τοκοχρεολυτικών δόσεων, για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την έναρξη της ρύθμισης, με τους εξής όρους:
• Αν ο δανειολήπτης έχει τουλάχιστον 30 χρόνια υπηρεσίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο μη καταβληθέν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων της ως άνω χρονικής περιόδου, δεν αποδεσμεύεται από το εκχωρηθέν εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω λύσεως της εργασιακής σχέσης του δανειολήπτη ή του καθολικού διαδόχου του από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και θα καταβάλλεται από αυτόν προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί το εκχωρηθέν εφάπαξ ή η αποζημίωση για την ολοσχερή εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, το απομένον χρεωστικό υπόλοιπο καταβάλλεται - παράλληλα με την μηνιαία τακτική τοκοχρεολυτική δόση - ή σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ή μέχρι την λήξη της διάρκειας του δανείου έντοκα, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο.
• Αν ο δανειολήπτης έχει λιγότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο μη καταβληθέν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων της ως άνω χρονικής περιόδου θα καταβάλλεται μετά το τέλος του χρονικού διαστήματος για το οποίο εγκρίθηκε η καταβολή της μειωμένης δόσης - παράλληλα με την μηνιαία τακτική τοκοχρεολυτική δόση - ή σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ή μέχρι την λήξη της διάρκειας του δανείου έντοκα, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση, αν ο δανειολήπτης καταστεί δικαιούχος του εφάπαξ βοηθήματος κατά τη διάρκεια καταβολής σε δόσεις των οφειλομένων ποσών σύμφωνα με την παρούσα ρύθμιση, θα δεσμεύεται ανάλογο μέρος του εφάπαξ βοηθήματος, με σκοπό την ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων κατά την ημερομηνία καταβολής του.
    Γ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση εξακολουθεί να συντρέχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το Δ.Σ.  - κατά περίπτωση - αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου μέχρι δυο (2) έτη και εντός της επιτρεπομένης από το Νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) αίτηση (έντυπη),
β) φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας,
γ) πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης,
δ) Ε1, Ε9 και λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν κατά περίπτωση την αδυναμία του δανειολήπτη να αντεπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις του προς το Τ. Π. & Δανείων ( λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι, πολύτεκνοι, κλπ ).
Δ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
    Μετά από αίτηση του δανειολήπτη, παρέχεται η δυνατότητα για όλα τα δάνεια και ανεξάρτητα από την υπαγωγή ή μη στη ρύθμιση της επιμήκυνσης της κανονικής διάρκειας του δανείου, να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με το ισχύον επιτόκιο εξυπηρέτησης, σε πολλές δόσεις - ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης- και με έκπτωση ποσοστού 50% των τόκων υπερημερίας. Το ίδιο ισχύει και για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί ή για τα οποία έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα, αφού καταβληθεί το 5% της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
    Η εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους δανείου θα αρχίζει το συντομότερο δυνατό, μετά τη σχετική έγκριση της ρύθμισης από το αρμόδιο όργανο.
    Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της ληξιπρόθεσμης οφειλής, ο δανειολήπτης απαλλάσσεται πλήρως από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας.
Ε. ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Μετά από αίτησή του, δανειολήπτης ή υπόχρεος  ο οποίος αποχωρεί από την Υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, μπορεί να μην καταβάλλει τις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείου του μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης, οπότε υποχρεούται να καταβάλει άμεσα το σύνολο των οφειλομένων τοκοχρεολυτικών δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Στην περίπτωση αυτή  δεν θα αποδεσμεύεται το εφάπαξ βοήθημα.
ΣΤ. ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΕΦΕΔΡΕΙΑ
    Οι αιτήσεις δανειοληπτών του Τ. Π. & Δανείων που θα έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία θα ελέγχονται από το Δ.Σ. κατά προτεραιότητα και ειδικότερα, σε κάθε περίπτωση δε, μετά την έκδοση της προβλεπόμενης από τα άρθρα 33 παρ. 11 και 34 παρ. 10 του ν.4024/2011 Υ.Α. , θα ισχύει η τυχόν ευνοϊκότερη ρύθμιση.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ :
1. Οι ως άνω ρυθμίσεις για επιμήκυνση μπορούν να γίνουν πέραν όσων τυχόν έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του Τ. Π. & Δανείων σε εφαρμογή προηγουμένων αποφάσεών του. Τυχόν νέο αίτημα για περαιτέρω επιμήκυνση, θα εξετάζεται και θα υλοποιείται με ευθύνη της Υπηρεσίας.
2. Από το χρονικό όριο των πέντε ετών δυνατότητας καταβολής μειωμένης τοκοχρεολυτικής δόσης ως άνω, θα αφαιρείται ο χρόνος αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου, που τυχόν έχουν εγκριθεί.
3. Στις ρυθμίσεις δεν συμπεριλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα δάνεια, αλλά τυχόν αιτήσεις που αφορούν δάνεια της κατηγορίας αυτής θα εξετάζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ.
4. Έναρξη εφαρμογής των εν λόγω ρυθμίσεων ορίζεται η 10.11.2011 και σε κάθε περίπτωση αυτές θα ισχύουν για αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί μέχρι την απόσχιση του εμπορικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ( άρθρο 3 του ν. 3965/2011 ).
    Οι σχετικές αιτήσεις με τα συνημμένα σε αυτές δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή ( οι έντυπες αιτήσεις που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμπληρωθούν, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τ. Π. & Δανείων :
www.tpd.gr).
                                                                                 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
                                                                                               ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΛΑΧΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Γεια σε όλους,

    Το όνομά μου είναι η κα Μόνικα Roland. Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο και είμαι μια ευτυχισμένη γυναίκα σήμερα; και είπα τον εαυτό μου ότι κάθε δανειστή που να σώσει την οικογένειά μου από την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάθε πρόσωπο που ψάχνει για το δάνειο προς αυτόν, μου έδωσε την ευτυχία για μένα και την οικογένειά μου, ήμουν στην ανάγκη ενός δανείου ύψους $ 250,000.00 για να ξαναρχίσω τη ζωή μου όλη, όπως εγώ είμαι ανύπαντρη μητέρα με 3 παιδιά που γνώρισα αυτόν τον τίμιο και ΘΕΟΥ δανειστή φοβούμενος δανείου άνθρωπος που να με βοηθήσει με ένα δάνειο των $ 250,000.00 δολάρια ΗΠΑ, είναι ένας Θεός φοβάται τον άνθρωπο, αν είστε στην ανάγκη του δανείου και θα ξεπληρώσει το δάνειο παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον του πω ότι είναι η κα Μόνικα Roland, που θα αναφέρονται σε αυτόν. επικοινωνήστε με τον κ. κ. James οστών μέσω e-mail: (bestloansfinance02@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή