Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο Γκρουέφσκι ζητεί (με μεσολαβητή τον Πάγκαλο) ραντεβού με Λουκά



Την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου φαίνεται να επιλέγει ο προκλητικός πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι απέναντι στην Ελλάδα. Από τη μία προκαλεί την Ελλάδα με τις αλυτρωτικές του επιδιώξεις και από την άλλη στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και ζητάει συνάντηση για να εξετάσουν την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών!

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το πνεύμα της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας απαιτεί έναν αμοιβαίο, απευθείας υψηλόβαθμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανοιχτών ζητημάτων, η διευθέτηση των οποίων είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημειώνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Επιστολή τη οποία επέδωσε, χθες, η εκ των αντιπροέδρων των Σκοπίων Τεούτα Αρίφ στον Ελληνα ομόλογό της Θεόδωρο Πάγκαλο με την οποία και συναντήθηκε.

 «Επιτρέψτε μου να επαναβεβαιώσω την ανάγκη για μια συνάντηση με εσάς, εκφράζοντας την ετοιμότητά μου να έλθω στην Αθήνα, στην Ελλάδα, ή να έλθετε εσείς στα Σκόπια, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή να συναντηθούμε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που εσείς επιλέξετε, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες για τα διμερή ζητήματα και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μου» προσθέτει ο κ. Γκρούεφσκι, προκαλώντας για ακόμη μια φορά, κάνοντας χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Παπαδήμος είχε απαντήσει στον Σκοπιανό πρωθυπουργό σε ανάλογη επιστολή του, τονίζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων. Τέλος, ανάλογο αίτημα για συνάντηση έχει απορρίψει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου