Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Ερντογάν “βλέπει” εμφύλιο πόλεμο στη Συρία!

erdogan-strathgoi


Σε νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο εμφύλιου πολέμου στη Συρία προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε πως "η κατάσταση που εξελίσσεται εκεί οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, σε φυλετικό πόλεμο, πόλεμο των θρησκειών και των κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει".
Παράλληλα, σημείωσε ότι "η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο. Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα μπορούσε να λάβει χώρα θα μας έβαζε σε δύσκολη θέση... και θα αποτελούσε απειλή για μας". "Η Συρία έχει μια κυβέρνηση που δολοφονεί τους ίδιους τους πολίτες της. Κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει (...) τα αυταρχικά καθεστώτα", πρόσθεσε.

Πάντως, η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 910 χιλιομέτρων με τη Συρία, πρώην σύμμαχο της, έχει επανειλημμένα καταδικάσει την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μάλιστα, η Άγκυρα συντάχθηκε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις δυτικές δυνάμεις για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού. Έχει αναστείλει τις οικονομικές συμβάσεις πίστωσης προς τη Συρία και έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις κυρώσεις, και ότι αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης.

πηγή: 24h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου