Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μαθητές στη Λέσβο σταματάνε το σχολείο γιατί δεν έχουν τρόπο να πάνε.Ακούς Αννούλα που θες να το παίζεις και παράγοντας;

Δριμύ «κατηγορώ» εξαπολύουν εναντίον όλων των... αρμοδίων παραγόντων της Πολιτείας οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λέσβου, με αφορμή το θέμα της μεταφοράς μαθητών. «Σκοπός μας είναι να αναφέρουμε το τελευταίο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά 38 μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι προέρχονται από τα χωριά μας», σημειώνουν, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,τ ην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου.
«Πλέον, αυτοί οι μαθητές...


 με τη νέα πολιτική του υπουργείου Παιδείας πληρώνουν καθημερινά κάποια χρήματα, που στον μήνα είναι μέχρι και 112 ευρώ το άτομο για την μεταφορά τους με τα ΚΤΕΛ στο σχολείο μας», καταγγέλλουν, εκπέμποντας SOS.

Οι, δε, απορίες τους εύλογες, αλλά φυσικά χωρίς απάντηση από μια Πολιτεία που δείχνει καθημερινά με τις πράξεις της πως δεν έχει αντιληφθεί το τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία λόγω κρίσης και μέτρων:«Απορούμε καθημερινά για ποιο λόγο πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έρχονται στα μαθήματα. Μα η απάντηση έρχεται κατευθείαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους.

»Είναι δυνατόν εν έτη 2012 να μην μπορεί κάποιος μαθητής από το Πλωμάρι, την Βρυσά ή τον Πολιχνίτο να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του λόγω μη οικονομικής ευκολίας για την μεταφορά του;

»Είναι δυνατόν οι μαθητές να απογοητεύονται και πολλές φορές να ντρέπονται που δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου για να έρθουν στα μαθήματα;

»Πώς αυτοί οι μαθητές να μην κλειστούν στα χωριά τους μακριά από κάθε κοινωνική συναναστροφή;»

Αναζητείται... ευαισθησία

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λέσβου, απευθυνόμενοι στην ευαισθησία (;;;) των ιθυνόντων, σημειώνουν με αγωνία:

«Αντιλαμβάνεσθε ότι εκτός από οικονομικό το θέμα ,πάνω από όλα είναι κοινωνικό και ηθικό. Κοινωνικό γιατί αγγίζει και ΠΡΕΠΕΙ να αγγίζει όλη την κοινωνία και ηθικό γιατί εμείς υποτίθεται σε μία Ελλάδα που πουλιέται καθημερινά εκκαλούμεθα να την υπερασπιστούμε και να ανταποκριθούμε στο καθήκον της πατρίδας του μέλλοντος».

Η πρόταση για λύση από μαθητές

Και έναντι της αδιαφορίας του υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και του «παιχνιδιού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου/αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Ηρακλή Βερβέρη και του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου, με «μπαλάκι» το έργο της μεταφοράς των μαθητών, προτείνουν:

«Την ουσιαστική συνεργασία των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα σχολειά όλης της Λέσβου για να λυθεί τα πρόβλημα σε όλα τα σχολειά , καθώς και προτείνουμε τη λύση και με Ευρωπαϊκούς Πόρους (παλαιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόγραμμα «Συν-Κοινωνία»)».

Με πληροφορίες από lesvosnews.net και http://www.aftodioikisi.gr/


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ
ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΛΕΣΒΟΥ

Προς :Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

Προς: Την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,

Προς :Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,

Προς :Τον Δήμο Λέσβου,

Προς :Την Διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου,

Προς :Τα ΜΜΕ Λέσβου,

Ξεκινώντας την φετινή χρονιά θα θέλαμε εκτός από τα «κάλαντα» να σας πούμε και τα ουσιαστικά προβλήματα που έχει το σχολείο μας , το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό του σχολείου μας, ούτε για την επίθεση που έχει δεχθεί η «παιδεία» ,ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός μας είναι να αναφέρουμε το τελευταίο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά 38 μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι προέρχονται από τα χωριά μας.

Πλέον, αυτοί οι μαθητές με τη νέα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας πληρώνουν καθημερινά κάποια χρήματα ,που στον μήνα είναι μέχρι και 112 ευρώ το άτομο για την μεταφορά τους με τα ΚΤΕΛ στο σχολείο μας.

Απορούμε καθημερινά για ποιο λόγο πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έρχονται στα μαθήματα. Μα η απάντηση έρχεται κατευθείαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους.

Είναι δυνατόν εν έτη 2012 να μην μπορεί κάποιος μαθητής από το Πλωμάρι, την Βρυσά ή τον Πολιχνίτο να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του λόγω μη οικονομικής ευκολίας για την μεταφορά του;

Είναι δυνατόν οι μαθητές να απογοητεύονται και πολλές φορές να ντρέπονται που δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου για να έρθουν στα μαθήματα;

Πώς αυτοί οι μαθητές να μην κλειστούν στα χωριά τους μακριά από κάθε κοινωνική συναναστροφή;

Πώς αυτοί οι μαθητές να μην κλειστούν στον εαυτό τους ,που πολλές φορές αυτό έχει ως συνέπεια και την αποστροφή τους από το σχολείο και να μην θελήσουν να έρθουν ξανά στο σχολείο μας;

Αντιλαμβάνεσθε ότι εκτός από οικονομικό το θέμα ,πάνω από όλα είναι κοινωνικό και ηθικό. Κοινωνικό γιατί αγγίζει και ΠΡΕΠΕΙ να αγγίζει όλη την κοινωνία και ηθικό γιατί εμείς υποτίθεται σε μία Ελλάδα που πουλιέται καθημερινά εκκαλούμεθα να την υπερασπιστούμε και να ανταποκριθούμε στο καθήκον της πατρίδας του μέλλοντος.

Σας επισυνάπτουμε μαζί και το κατάλογο με τα άτομα που έχουν τα προβλήματα μεταφοράς, τους προορισμούς και τα χρήματα που δύνανται να δαπανηθούν.

Προτείνουμε την ουσιαστική συνεργασία των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα σχολειά όλης της Λέσβου για να λυθεί τα πρόβλημα σε όλα τα σχολειά , καθώς και προτείνουμε τη λύση και με Ευρωπαϊκούς Πόρους.(παλαιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόγραμμα «Συν-Κοινωνία»).

Είναι κομβικής και ζωτικής σημασίας η παρέμβαση όλων σας για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζει τα σχολειά μας.

Η παιδεία πλέον δεν είναι σε κρίση ...Είναι στην εντατική..και πρέπει να της δώσετε πολλές φιάλες αίμα για να μπορέσει να γίνει καλά και να ανταποκριθεί στο καθήκον της κοινωνίας...

Γιατί ...ποια κοινωνία και ποιο Έθνος θα μπορέσει να ευσταθήσει χωρίς παιδεία και νεολαία..

ΥΓ: Παρατηρήστε πόσοι νέοι φεύγουν για το εξωτερικό ,ειδικά στην Λέσβο, αλλά και την δημογραφική πυραμίδα των χωριών μας σε σχέση με τους μετανάστες που ζουν, όπως και σε σχέση με την γειτονική Τουρκία για να αντιληφθείτε ότι «εμείς» ,το μέλλον αυτού του τόπου πρέπει να μείνει στο νησί και να το αναπτύξει.

Ο Πρόεδρος,
Καραγιώργης Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου