Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Προβλήματα με το μισθολόγιο μέχρι και χρεωστικά εκκαθαριστικά

Η αδυναμία και συνάμα η ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και μέρος της δημόσιας διοίκησης να υλοποιήσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι, ενώ η έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου είναι από τον περασμένο Νοέμβριο, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνονται με το παλαιό μισθολόγιο, κάτι που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πληρωμής του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, στις 27 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, αιτία αυτής της σύγχυσης είναι ότι ορισμένα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά επίσης πολλοί δήμοι και νοσοκομεία δεν έχουν κάνει ακόμη την επανακατάταξη των υπαλλήλων με βάση το νέο βαθμολόγιο, επικαιροποιώντας έτσι και τις νέες αποδοχές τους, καθώς το βαθμολόγιο συνδέεται πλέον με το μισθολόγιο. Τα στοιχεία αυτά δεν τα
έχουν αποστείλει ακόμη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την οποία πλέον μισθοδοτούνται κι έτσι εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς θα αρχίσουν να πληρώνονται με το νέο μισθολόγιο ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.

Στις περιπτώσεις αυτές, εκτός από τις περικοπές που θα δουν λόγω του νέου μισθολογίου, θα πάρουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι δαπάνες δεν εμφανίζουν τις περικοπές που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε με εγκύκλιό του μέχρι αύριο να μεριμνήσουν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου ώστε να κάνουν τη βαθμολογική επανακατάταξη των υπαλλήλων και με αυτόν τον τρόπο αυτοί να πληρωθούν με το ενιαίο μισθολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου