Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οι επτά ημέρες του εκφοβισμού (πριν την τρόικα)



Τις επτά μέρες που θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που κουβαλά η τρόικα και φέρνει μαζί της στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου, μετρά αντίστροφα η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Μέσα στο «πακέτο» βρίσκονται οι προτάσεις των δάνειων δυνάμεων για τη μείωση του κατώτατου βασικού μισθού, το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, το λουκέτο σε οργανισμούς του Δημοσίου, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εξαιτίας της «μαύρης τρύπας» του Προϋπολογισμού του 2011.

Την ίδια ώρα ο πάλαι ποτέ «λαγός» του Γιώργου Παπανδρέου έχει βρει φανερά νέα φωλιά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, θέλει παρόντα σε δύο συναντήσεις που ζητά να γίνουν με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου επιχειρεί να ξεπεράσει όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα και να περάσει τις επιλογές της στην κοινωνία, από τη μια ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των μέτρων και από την άλλη με εκφοβιστικά διλήμματα ακόμη και μέσω συμβούλων του πρωθυπουργού που απειλούν με τον «μπαμπούλα» της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

 Ο κ. Παπαδήμος ξεκινά σήμερα, μέσα σε αυτό το κλίμα, συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και με κρυφό εναλλακτικό χαρτί το «πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια» με νομοθετική ρύθμιση, την ώρα που βουλευτές της Ν.Δ. (Γκιουλέκας, Γιακουμάτος, Καράογλου κ.ά.) και του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόπαπας, Φρ. Παρασύρης, Οδ. Βουδούρης κ.ά.) δηλώνουν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μείωση μισθών και συντάξεων.
Πρώτος που θα περάσει την πόρτα του

Το ραντεβού είχε κλειστεί τις προηγούμενες ημέρες, μια και ο πρωθυπουργός ήθελε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. τόσο για την πορεία του PSI, για τη νέα δανειακή σύμβαση, όσο και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος σε κάποια από τα θέματα.

Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες και τα λάθη του Προϋπολογισμού του κ. Βενιζέλου, ενώ θεωρεί ότι οι συναντήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να λειτουργήσει πιο συστηματικά στο πλαίσιο της συμφωνίας σχηματισμού της.
Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη (18.00), ενώ την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στις κυριακάτικες εφημερίδες δύο στενοί συνεργάτες του κ. Παπαδήμου συνέχισαν να καλλιεργούν τα φοβικά σύνδρομα στην κοινωνία. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που από τη μια μιλά για «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους» και από την άλλη για το ότι πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία να βγούμε από το τέλμα «είτε χωρίς σύμμαχο το πολιτικό σύστημα».

Ενας από τους συμβούλους του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παγουλάτος, σε άρθρο του τονίζει ότι «η απειλή εξοστρακισμού από το ευρώ δεν είναι υποθετική» και αν συμβεί, θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα κοινωνικές εκρήξεις, αλληλοσπαραγμό, δραματικές επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα και στην εθνική ασφάλεια.


* Τα προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων θα δει στις 12 σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Δύο ώρες αργότερα θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του εν όψει των νέων μέτρων...


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου