Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος κατά τρόικας και τραπεζών

 
Γιώργος κατά τρόικας και τραπεζών...Στην Κοστα Ρίκα ο Γιώργος Παπανδρέου θυμήθηκε τον παλιό καλό εαυτό του, του «λεφτά υπάρχουν», τότε που κατακεραύνωνε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Ε αυτό το έργο θα έχει και συνέχεια, ο Γιώργος επιδιώκει ένα come back ως «αντιμνημονιακός». Εξυπακούεται, ότι το πρόβλημα θα το έχει στο τέλος ο …Παπαδήμος.

Το πεδίο που επέλεξε ο Γιώργος για να δώσει την μάχη υπέρ των συμφερόντων του λαού είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των ζημιών που θα υποστούν από το PSI. Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης υπολογίζεται σε 30 δις ευρώ και αυτά είναι κονδύλια που θα δανειστεί η Ελλάδα από τους Εταίρους (από το δάνειο των 130 δις ευρώ) για να καλύψει τις ανάγκες. Ως Πρωθυπουργός, ο Γιώργος έχει περάσει νόμο που λέει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, κάτι που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών τραπεζών. Από το 10σέλιδο υπόμνημα με τις απαιτήσεις της τρόικας που μοίρασε πάντως ο Παπαδήμος στα κόμματα και τους υπουργούς φαίνεται ότι η τρόικα έχει αποφασίσει, πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με προνομιούχες μετοχές, που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι ελεγκτές λένε ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, ότι οι τράπεζες θα επαναϊδιωτικοποιηθούν, ούτε στις δυνατότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να ασκήσει τον έλεγχο και ότι η εμπειρία τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους έχει δείξει πως στις αμιγώς κρατικές ελληνικές η κακοδιαχείριση είναι μεγαλύτερη. Θα εκδοθούν λοιπόν μετοχές ειδικού τύπου, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι ο έλεγχος θα παραμείνει στους σημερινούς μετόχους σε όσες ιδιωτικές τράπεζες κριθούν βιώσιμες.

Όσες κριθούν μη βιώσιμες όμως θα επανακρατικοποιηθούν.

Ο Γιώργος θα επιμείνει, να κρατικοποιηθούν όλες. Ένας λόγος είναι ότι έτσι ανοίγει μέτωπο με τα συμφέροντα που λέει ότι τον πολεμούν, και εκθέτει το Βενιζέλο που έχει συμφωνήσει στο θέμα αυτό με την τρόικα. Ένας άλλος λόγος είναι, πως έτσι θεωρεί ότι θα πλασαριστεί ως πολέμιος της εγχώριας πλουτοκρατίας και της τρόικας, που υπακούει σε συντηρητικά ευρωπαϊκά κελεύσματα : στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, λένε οι συνεργάτες του θα χαραχτεί η νέα διαχωριστική γραμμή.

Βεβαίως αυτό θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον Παπαδήμο, είναι όμως αδιάφορο για τον Γιώργο, που απέκτησε πρόσφατα ακόμα ένα λόγο να είναι θυμωμένος με τον άνθρωπο που τον διαδέχτηκε στην καρέκλα του: Όταν πρόσφατα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του Χρυσοχοϊδη από την κυβέρνηση εισέπραξε ευγενική αλλά αποφασιστική άρνηση.

Το θέμα βέβαια, στο οποίο οι συνεργάτες του Γιώργου δεν έχουν καμία απάντηση γιατί θέλει να βάλει διαχωριστικές γραμμές ένας άνθρωπος που φεύγει. Εκτός βέβαια αν έχει σκοπό να φύγει …μένοντας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου