Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οι ήρωες του Πόντου



Την ανάδειξη των άγνωστων Ποντίων ηρώων που θυσιάστηκαν κατά τη γενοκτονία έχει θέσει ως στόχο η ιστορική Λέσχη Ποντίων Καβάλας, η οποία μετρά 61 χρόνια ζωής με τη σημερινή μορφή της (ο Σύλλογος «Αλύτρωτος Πόντος», που αποτελεί πρόγονό της, θεωρείται το πρώτο ποντιακό σωματείο της Βόρειας Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1923).

«Θέλουμε να βάλουμε τους ήρωές μας δίπλα σε αυτούς του 1821» τονίζει ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, τον οποίο συναντήσαμε στο ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο του σωματείου στην Καβάλα.

Μέσα στην επικρατούσα άγνοια για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από τους Τούρκους υπάρχουν ηρωικές μορφές, οι οποίες δεν έχουν λάβει τη θέση που τους αξίζει στο πάνθεον της
Ιστορίας. Είναι φανερά τα αποτελέσματα των συστηματικών προσπαθειών απώθησης ή και διαγραφής της ιστορικής μνήμης σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς.

Στον αντίποδα, η Λέσχη Ποντίων Καβάλας επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την πατριωτική δράση και τη θυσία ηρώων του Πόντου. Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρίδης μάς εξιστορεί ένα περιστατικό με τον Πόντιο δημοσιογράφο Καπετανίδη, που δικάστηκε κατά τη δημιουργία του ποντιακού κράτους για υποκίνηση του ελληνικού πληθυσμού: «Οταν ο Τούρκος δικαστής τού απήγγειλε την κατηγορία, αυτός σηκώνεται και λέει στο δικαστήριο: Εγώ δεν αγωνίστηκα για την ίδρυση ποντιακού κράτους, αγωνίστηκα και θα αγωνίζομαι όσο ζω για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα».

Ο Συμεών Ανανιάδης, ένας χαρισματικός 20χρονος, που κρεμάστηκε από τους Τούρκους, είναι το πρόσωπο στο οποίο εστιάζουν τελευταία οι ποντιακές οργανώσεις. Τιμήθηκε σε εκδηλώσεις μνήμης, ενώ η ιστορία του προβάλλεται μέσω του αξιόλογου βιβλίου «23 χρόνια στη Μικρά Ασία (1899- 1922)» του Ευθύμιου Κουζινού (πέθανε το 1974 στις ΗΠΑ), που εξέδωσε η Λέσχη Ποντίων Καβάλας.

Ο συγγραφέας αναφέρεται εκτενώς στο κολέγιο «Ανατόλια» Μερζιφούντας, στη δράση του αθλητικού συλλόγου «Πόντος» και ειδικότερα στον φίλο του Συμεών Ανανιάδη, αθλητή του συλλόγου και μαθητή του «Ανατόλια», ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 στην Αμάσεια, μαζί με καθηγητές και άλλους μαθητές του εκπαιδευτηρίου.

Στο ίδιο βιβλίο ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερες και μεγάλης αξίας πληροφορίες για τη ζωή και τις διώξεις στην πατρίδα του, το Αλατσάμ, για τις δολοφονίες σε όλο τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, για τον Μουσταφά Κεμάλ, για τα τάγματα εργασίας, για τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων.

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας δραστηριοποιείται με προτεραιότητα τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, του πολιτισμού και της παράδοσης του Πόντου. Διαθέτει θεατρική ομάδα -είναι ο πρώτος σύλλογος που ανέβασε θεατρικό έργο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων-, που σε παραστάσεις της χρησιμοποιεί συχνά τα ποντιακά, χορευτικά τμήματα όλων των κατηγοριών, αλλά και χορωδία. Η ανταπόκριση Ποντίων όλων των ηλικιών είναι εντυπωσιακή. Το διαπιστώσαμε και εμείς βλέποντας καμιά σαρανταριά άτομα, της ομάδας των αρχαρίων, να κάνουν με κέφι και προσήλωση τα πρώτα τους βήματα στους ποντιακούς χορούς.

«Είναι συγκινητικό να βλέπεις μικρά παιδιά 8, 9 χρονών να μαθαίνουν ποντιακό χορό, η νέα γενιά κρατάει επαφή με τις ρίζες» ενισχύει την άποψή μας ο Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, ο οποίος προσθέτει ότι αν βοηθούσε λίγο το κράτος καθιερώνοντας, παραδείγματος χάριν, ενημερώσεις στα σχολεία για την ποντιακή ιστορία και τη γενοκτονία η συμμετοχή θα ήταν πολλαπλάσια.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας δεν κρύβει τα παράπονά του για τη στάση της ελληνικής Πολιτείας έναντι των Ποντίων.

«Εως το 1994 δεν τολμούσαμε να πούμε ότι είμαστε Πόντιοι. Ο ποντιακός ελληνισμός ένιωσε στο πετσί του την απόρριψη» δηλώνει με νόημα, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του Βασιλικού Διατάγματος, που διέπει τη λειτουργία του ιδρύματος Παναγίας Σουμελά.

Επιπλέον ο κ. Αλεξανδρίδης υπογραμμίζει τις προσπάθειες του σωματείου για την ανάδειξη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, όπως αυτή με ομιλητή τον Τούρκο διανοούμενο Ζαράκολου.
Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου