Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Οι Γερμανοί «καίγονται» για τον ελληνικό ήλιο και τον θέλουν επειγόντως!



Επιμένουν οι Γερμανοί στην προώθηση του περίφημου «Σχεδίου Ηλιος», παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από πολλές πλευρές για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ έστειλε την Παρασκευή νέο μήνυμα στήριξης στο σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και εξαγωγής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό Βορρά, μέσω της Ζωρζ Λάλλη. Η κυρία Λάλλη, το δεξί χέρι του Γερμανού Χορστ Ράιχενμπαχ, που ηγείται της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα, μετέφερε το μήνυμα του κ. Ετινγκερ για την ταχύτερη εκμετάλλευση του ελληνικού ήλιου από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια ομιλίας στο 1ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ).

Το αιολικό και το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα για τη χώρα, ανέφερε ειδικότερα ο Ευρωπαίος επίτροπος, χαρακτηρίζοντας συναρπαστική την ιδέα για την ανάπτυξη
του «Ηλιος». Ο ίδιος τόνισε στο μήνυμά του ότι για να επιτύχει το σχέδιο θα πρέπει να τεθεί στο σωστό πλαίσιο, να διασφαλιστεί η αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και να αναπτυχθεί η εγχώρια αγορά.

Τα στελέχη της ελληνικής αγοράς, που μίλησαν στο συνέδριο του ΣΕΗΕ, υποστήριξαν ότι το «Ηλιος» πρέπει να προχωρήσει σταδιακά, με πιλοτικά έργα, ώστε να φανεί στην πράξη πώς λειτουργεί. Τη σταδιακή προσέγγιση του σχεδίου, με μικρά, πιλοτικά φωτοβολταϊκά προγράμματα, που η πορεία τους θα παρακολουθείται από την παραγωγή ως την εξαγωγή της ηλιακής ενέργειας, πρότεινε και ο Alex Papalexopoulos, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ecco International, η οποία έχει επίσης επιλεγεί ως σύμβουλος του Δημοσίου για το «Ηλιος». Την ίδια πρόταση κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του έτερου συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου: Ο Κων/νος Σταυρίδης, διευθυντής μεγάλων έργων στην Εθνική Τράπεζα, συνέστησε τη σταδιακή υλοποίηση του «Ηλιος» με φωτοβολταϊκά ισχύος από 100 ως 200 MW.

Διατυπώθηκε η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα ένα μέρος του προγράμματος, γύρω στα 2 GW (από τα 10 GW φωτοβολταϊκών που προβλέπει στην πλήρη ανάπτυξή του το «Ηλιος»), να αναληφθεί από εγχώριες εταιρίες, με προτεραιότητα σε υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια που κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε από τον Εμμανουήλ Καστανάκη, υπεύθυνο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές επισήμαναν, τέλος, την ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής των ελληνικών μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών στο σχέδιο «Ηλιος» και τη στήριξή τους σε μια περίοδο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου