Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα προελαύνει και … ξεσκίζει


To πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει η τρόικα στην τελευταία ίσως μάχη που δίνει για να επιβάλει στην Ελλάδα τα νέα, σκληρά μέτρα της επόμενης δεκαετίας.
Οι συναντήσεις των τροϊκανών με τους υπουργούς και οι απαιτήσεις που βάζουν στο τραπέζι δείχνουν ότι έχουν αποθρασυνθεί τελείως και δεν… φοβούνται το ισχυρό προφίλ του κ. Παπαδήμου.
Όσοι ήθελαν τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό πίστευαν ότι θα πάει και θα διαπραγματευτεί με πυγμή και δε θα γίνουν οι αγριότητες των ημερών του προκατόχου του. Αυτά όμως που ακούγονται όμως στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται δεν έχουν προηγούμενο. Υπουργός της κυβέρνησης ακούστηκε να λέει μετά από συνάντηση με την τρόικα «μας ξέσκισαν» (!!!). Ο Γ. Κουτρουμάνης έπαθε σοκ από τις απαιτήσεις των ξένων οι οποίοι εκβιάζουν λίγο πριν κλείσει το PSI.
«Θέλετε λεφτά, πάρτε μέτρα» είναι η απάντηση που δίνουν σε όλους τους τόνους. Θεωρούν δικαίωμά
τους να επιβάλουν τους όρους τους που είναι όροι και για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων με τους ξένους να ζητούν και μειώσεις επικουρικών και ψαλίδι στους μισθούς και καταργήσεις δώρων. Από την άλλη ο Κουτρουμάνης προσπαθούσε ο άμοιρος να ορθώσει κάποια κόκκινη γραμμή αλλά τον πήραν αμπάριζα κι αυτός άρχισε να παίρνει τηλέφωνα τον πρωθυπουργό μπας κι αυτός σώσει την κατάσταση.  «Ήταν τόσο κυνικοί που μείναμε έκπληκτοι με τη συμπεριφορά τους», έλεγαν παριστάμενοι στη συζήτηση. Η τρόικα ζητούσε επιτακτικά μείωση του μισθολογικού κόστους φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία και ανατολικές χώρες. Λέει ότι η Βουλγαρία έχει κατώτατο μισθό 150-160 ευρώ κι έτσι πρέπει κι εμείς να γίνουμε.
Όλα τα θέματα έμειναν ανοικτά για τη νέα συνάντηση που θα έχουν το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο, φαίνεται ότι οι τροικάνοι μπλοφάρουν ρίχνοντας τα πάντα στο τραπέζι ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Από την άλλη, στελέχη της τρόικας πήγαν σε συνάντηση με τον Μ. Βορίδη για τα ταξί και τελικά οι τροικάνοι βγήκαν από τα ταξί και μπήκαν στα… τρένα. Εντελώς ξαφνικά έθεσαν θέμα πώλησης εδώ και τώρα ή λουκέτο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με απαξιωτικό ύφος υπαγόρευσαν στον Βορίδη τις απαιτήσεις τους για τα τρένα λέγοντας ότι η εταιρεία ή θα δοθεί σε ιδιώτες ή θα κλείσει. Όταν ο υπουργός τους ανέφερε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο κι ότι και στη Γερμανία έγινε δεκτό ένα τέτοιο σχέδιο από εταιρεία σιδηροδρόμων απάντησαν: «Ναι αλλά η Γερμανία δεν έχει Μνημόνιο» και τους άφησαν σύξυλους. Φαίνεται να πειράχθηκαν από το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρθηκε για το 2013 από το 2011 που ήταν αρχικά.
Κι ενώ η τρόικα κάνει πάρτι, το PSI αναμένεται να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο θα είναι στο 3,65% και οι ζημιές των ομολογιούχων θα φτάσει το 70%. Ο Παπαδήμος σε συνέντευξή του σε ξένο δίκτυο εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κούρεμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προσδιορίστηκε για το Σάββατο το απόγευμα αλλά το κλίμα είναι ήδη βαρύ εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόικας. Τι θα μπορούσε να ειπωθεί σε μια σύσκεψη αρχηγών όταν η τρόικα επιχειρεί να εκθεμελιώσει την ελληνική κοινωνία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου