Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο Παπανδρέου χαίρεται (στα κρυφά) για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, πήρε αέρα (εν πτήσει) και τρίζει τα δόντια στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη!



Εικόνα πλήρους διάλυσης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, μετά τη στάση περίπου 40 βουλευτών του να καταψηφίσουν άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Το «σκορποχώρι» προκάλεσε παρεμβάσεις κορυφαίων, πρόβλημα στην κυβέρνηση, κριτική στον Α. Λοβέρδο για απουσία κατάλληλης «προετοιμασίας», δυσφορία στην Ιπποκράτους ακόμα και για «θεσμικά» στελέχη, όπως οι κ. Μπεγλίτης και Πρωτόπαπας, που καταψήφισαν άρθρα, και κινήσεις «ανατροπής» του Γ. Παπανδρέου με συνοπτικές διαδικασίες.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου μάλιστα βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για «δικαίωση» της πρότασής του για διαρχία, αν και σημείωναν ότι τώρα δεν μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι δεν πάει πουθενά, αλλά θα μείνει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, και ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε εν πτήσει από την Κόστα Ρίκα τη δυσαρέσκειά του, ενώ συνεργάτες του προϊδέαζαν και για «θεαματικές κινήσεις»...

 Την άμεση σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρό της, ζήτησε χθες ο Κ. Σκανδαλίδης, παρατηρώντας «κενό ηγεσίας» και ανάγκη «συντεταγμένης πορείας» των βουλευτών.

Κατά κάποιους λειτούργησε ως «λαγός» του Ευ. Βενιζέλου, εκφράζοντας πάντως πολλούς συναδέλφους του, που βλέπουν με καλό μάτι τη διαρχία.

Προαναγγέλλοντας σύγκληση της Κ.Ο., αλλά για κυβερνητικά και ευρωπαϊκά θέματα, την άλλη Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου), ο κ. Παπανδρέου «άδειασε» ουσιαστικά τον Κ. Σκανδαλίδη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν θα εκμεταλλευτούν το μεσοδιάστημα οι βουλευτές για να θέσουν θέμα εκλογής προέδρου.

Χθες πάντως, σχετική πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με επικεφαλής την Ελπίδα Τσουρή έληξε άδοξα ύστερα από εντολή άνωθεν από την Ιπποκράτους, αν και ο Δ. Λιντζέρης ζήτησε εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ... χθες.

Τον κ. Σκανδαλίδη «άδειασε» και η Ιπποκράτους, διαμηνύοντας ότι καταστατικά πρόεδρος της Κ.Ο. είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Π. Μπεγλίτης, απαντώντας εμμέσως σε συναδέλφους του που απέδιδαν τη δική του καταψήφιση σε επιθυμία επιτάχυνσης των εξελίξεων.

Για «προσδιορισμένες» διαδικασίες από τα όργανα μίλησε ο Μ. Καρχιμάκης, που έσπευσε χθες να στείλει τη σχετική εγκύκλιο στις οργανώσεις του κόμματος. Στην πρόταση Σκανδαλίδη αντέδρασαν Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη κ.ά. ,αν και κορυφαία στελέχη αναμένεται να επιμείνουν στην ανάγκη αλλαγής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ άμεσα.

Εν τω μεταξύ, συνέχεια στον αυτοεξευτελισμό του έδωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας μετά το Μνημόνιο και για το άρθρο 29 του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε ότι δεν ξέρει το περιεχόμενό του.

Αποδίδοντας τώρα όσα είπε για το Μνημόνιο στη λήψη αποφάσεων «με το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε ότι θα μείνει για να αλλάξει το σύστημα. «Μένω για να το παλέψω, μαζί με άλλες δυνάμεις. Αν δεν το αλλάξουμε, θα είμαστε ανάξιοι» είπε, κάνοντας κάποιους να αναρωτιούνται αν «φλερτάρει» και με φυγή από το ΠΑΣΟΚ, του οποίου πάντως διεκδικεί την ηγεσία.

Δήλωσε άλλωστε αρκούντως επιτυχημένος για να παραιτηθεί, παρότι τη διαγραφή του εισηγούνταν χθες πολλοί βουλευτές, σημειώνοντας κάποιοι ότι με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα σε όσους «δεν διάβαζαν» όσα εκείνοι ψήφιζαν.

Συνεργάτες του χθες απέφευγαν να μιλήσουν για διαγραφή, καθώς θα θεωρούνταν παρέμβαση στις διαδικασίες, «με τον απερχόμενο να διαγράφει τον υποψήφιο αρχηγό»,αφήνοντας όμως να εννοηθεί δημόσια καταδίκη ή και σκληρότερη ενέργεια. Αποστάσεις από τον κ. Χρυσοχοΐδη κράτησαν χθες ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας για στήριξη του Μνημονίου μετά λόγου γνώσεως, ο Χρ. Πρωτόπαπας, που μίλησε για «κρίση στον χώρο» κ.ά. «Μακριά από εμένα τα “δεν ήξερα” ή “δεν διάβασα”» ανασκεύασε η Λούκα Κατσέλη.

Στη «συντεχνιακή επιρροή» βουλευτών αναφέρθηκαν οι Γ. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης και Ηλ. Μόσιαλος ,με τον πρώτο να διεκδικεί το δικαίωμά του να μην ταυτίζεται με τους φορείς της αντίληψης «της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από μετανοούσες παρθένες, αλλά από σοβαρούς πολιτικούς» είπε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας «ο λαός να δώσει τη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου