Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σκότος με ισοπέδωση μισθών και συντάξεων



Μέσω εκβιασμών, ομοβροντίας δηλώσεων που αλληλοαναιρούνται, νέων διαρροών και σεναρίων που συνθέτουν ένα σκηνικό απάτης και συσκότισης, η κυβέρνηση περνάει στο τελευταίο στάδιο του σχεδίου ισοπέδωσης μισθών και συντάξεων. Λίγες ώρες μετά την ψυχρολουσία των συνδικαλιστών, των εμπόρων και των βιομηχάνων που συναντήθηκαν προχθές με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, επιχειρήθηκε επικοινωνιακή αναδίπλωση.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι επίκειται πετσόκομμα του κατώτατου μισθού, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και πλήρης ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ο Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του κ. Παπαδήμου, άλλα δήλωνε χθες το πρωί. Ισχυρίστηκε ότι η τρόικα δεν θέλει επί της ουσίας να κόψει δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά απλώς επιθυμεί να... τρίξει τα δόντια στους πολίτες για να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που έχει η χώρα!

 Η τρόικα «καταλαβαίνει ότι, αν μειώσει 13ο και 14ο μισθό, θα μειώσει την κατανάλωση και η ύφεση στη χώρα θα γίνει χειρότερη» είπε ο κ. Χαρδούβελης. Εκτίμησε όμως ότι ο λόγος για τον οποίο οι δανειστές της χώρας θέτουν συνέχεια τέτοιο θέμα έχει περισσότερο χαρακτήρα... παιδευτικό. «Θέλουν να δουν ότι επιτέλους οι κοινωνικοί φορείς κατάλαβαν ότι έχουν ευθύνη και πρέπει να κάνουν κάτι. Θέλουν να διαπιστώσουν ότι εμείς οι Ελληνες έχουμε σοβαρευτεί, βλέπουμε τα προβλήματα και θέλουμε να βάλουμε τάξη».

Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε αφήσει σύξυλους τη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες, λέγοντας προχθές ότι, αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της τρόικας, «η χώρα αντιμετωπίζει τον Μάρτιο άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «πρέπει να δεχτούμε μια μείωση των εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα, στον βαθμό που είναι αναγκαία για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας». Και όλα τα παραπάνω «δεν συνιστούν ούτε εκβιασμό ούτε ψευδή διλήμματα ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης. Είναι η πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις».

Ο υποτιθέμενος κοινωνικός διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τα εργασιακά ζητήματα που έθεσαν οι δανειστές ακυρώθηκε προτού καν ξεκινήσει, αφού η ΓΣΕΕ ζήτησε αναβολή προκειμένου να συνεδριάσει το διοικητικό της συμβούλιο με βάση τις νέες εξελίξεις.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ διά στόματος του προέδρου Γιάννη Παναγόπουλου ξεκαθάρισε ότι είναι κόκκινη γραμμή η ΕΓΣΣΕ, προσθέτοντας ότι «δεν αξίζει να μείνουμε στο ευρώ, αν είναι να χάσουμε τον κατώτατο μισθό». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές τοποθετήσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος επανέλαβε ότι «θα τιμήσουμε την υπογραφή μας. Είναι έγκλημα να υποχωρήσει ο κατώτατος μισθός, παραβιάζοντας και την κοινωνική διαπραγμάτευση».

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πρόσθεσε ότι η τρόικα δείχνει μια «εκδικητική αντιμετώπιση, αφού στερείται νοήματος η σύνδεση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα με το δημόσιο χρέος». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιάννου Γραμματίδη, προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η όλη συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό είναι μια παγίδα όπου έχουμε μπει μόνοι μας και έχουμε σαφέστατα διαπραγματευτικά περιθώρια με ένα άλλο μείγμα πολιτικής».


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου