Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μονιμοποιούν τον «εκβιασμό» της περαίωσης



Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά τελικά το έκτακτο μέτρο της περαίωσης, καθώς το υπουργείο είναι αναγκασμένο να διατηρήσει ανοιχτή τη ρύθμιση με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Το μήνυμα ότι «η περαίωση δεν τελειώνει ποτέ» εκπέμπει εγκύκλιος που απέστειλε την Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Παντελής Οικονόμου στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα.

Με την εγκύκλιο καλείται ο ελεγκτικός μηχανισμός να εντείνει τις πιέσεις σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συνεχίζουν να αγνοούν τη ρύθμιση της περαίωσης. Στους υπόχρεους θα δίνεται ένα χρονικό διάστημα πέντε ημερών για να αποδεχτούν το νέο ραβασάκι της Εφορίας για το κλείσιμο των ανέλεγκτων της δεκαετίας (2000-2009). Διαφορετικά θα καλούνται για φορολογικό έλεγχο, ο οποίος θα διενεργείται με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτό βέβαια που συμφέρει στην παρούσα φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ο έλεγχος αλλά η υπαγωγή των αυτοαπασχολουμένων και των επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Και αυτό γιατί με την αποδοχή της ρύθμισης οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας οφειλής και εν συνεχεία σε δόσεις τα υπόλοιπα ποσά του φόρου.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν στο οικονομικό επιτελείο να αυξήσουν τις φορολογικές εισπράξεις, οι οποίες εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης που μαστίζει την οικονομία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Σημειώνεται ότι από τη ρύθμιση της περαίωσης του 2010 είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα που έλαβαν ήδη εντολές θα αρχίσουν την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων κατά προτεραιότητα από τους επιτηδευματίες με περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και όσους από λάθος (των τραπεζών κ.λπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις απ' όσες ήθελαν. Οι επιτηδευματίες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής είτε έως 24 δόσεις είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Η τμηματική εξόφληση ξεκινάει από 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις για οφειλή έως 5.000 ευρώ, με ελάχιστο ποσό δόσης 500 ευρώ, σε 8 δόσεις για οφειλή 5.001-10.000 ευρώ, 12 δόσεις αν η οφειλή είναι 10.001-15.000 ευρώ, 18 δόσεις για 15.001-20.000 ευρώ και 24 δόσεις για οφειλή άνω των 20.000 ευρώ.

Περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2012 έχουν οι φορολογούμενοι στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν. 4002/2011 που έληγαν κανονικά στις 30 Δεκεμβρίου 2011. Εχει ήδη ανακοινωθεί παράταση έως τις 13 Ιανουαρίου για αγορά των σημάτων τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.


Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου