Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ανακάλυψαν τώρα τους νεόπτωχους της κρίσης!



Υστερα από δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και άγριων φορολογικών μέτρων που οδήγησαν χιλιάδες Ελληνες στην ανεργία και τη φτώχεια, η κυβέρνηση... ανακάλυψε τώρα τους νεοαστέγους. Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει «ποσοτική αύξηση και ποιοτική διαφοροποίηση του φαινομένου».

Στο έγγραφό του ο υφυπουργός Υγείας παραδέχεται ότι «το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου έχει αρχίσει να αλλάζει. Πλάι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά,
μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, αποϊδρυματισμένοι, απροστάτευτοι ανήλικοι, άτομα με ψυχικές διαταραχές και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών) προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος».

Ο κ. Μπόλαρης επικαλείται μάλιστα και στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που έγινε το 2009 -πριν από το Μνημόνιο- από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και κατέγραψε έναν αριθμό 21.126 ατόμων που ζούσαν στον δρόμο ή σε καθεστώς μη ασφαλούς διαβίωσης. Είναι πάντως φανερό ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία απέχουν πια πολύ από την πραγματικότητα, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ, μόνο οι άστεγοι της Αττικής ξεπερνούν σήμερα τους 20.000, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των αστέγων στην υπόλοιπη χώρα - κάτι που μάλλον γνωρίζει και ο ίδιος ο υφυπουργός, που διευκρινίζει ότι «στην έρευνα του ΕΚΚΑ δεν είχε ανταποκριθεί το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, επομένως τα στατιστικά στοιχεία πιθανότατα υποτιμούσαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος».

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με σκοπό τη νομική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου, ως ειδικής κατηγορίας, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σημειώνεται επίσης ότι, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προέκυψαν νέες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής στήριξης των αστέγων.


Γεράσιμος Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου