Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Ιστορίες» τοκογλυφίας με επιταγές και όπλα



Ενας ολόκληρος τόμος, που θα μπορούσε να αποτελέσει βιβλιογραφία στις αστυνομικές σχολές, είναι το κατηγορητήριο το οποίο συνέταξε και απέστειλε στον εισαγγελέα η Υποδιεύθυνση της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τον 58χρονο Μάρκο Καραμπέρη. Μέσα από τις κατηγορίες περιγράφεται η δράση του θεωρούμενου ως μεγαλονονού της Βόρειας Ελλάδας, που κυκλοφορούσε οπλισμένος και με μια στρατιά «πρωτοπαλίκαρων» έπινε το αίμα του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, διογκώνοντας τις τραπεζικές του καταθέσεις. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται και το modus operandi, δηλαδή η μεθοδολογία της εγκληματικής ομάδας όσον αφορά την εκτέλεση των περιγραφόμενων εγκλημάτων.

Η σκληρή παρέα του Καραμπέρη αποτελούνταν από οκτώ άτομα. Ολοι τους είχαν ρόλους και υπάκουαν στις εντολές του. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές για θύματα εκβίασης. Οι «εντιμότατοι
φίλοι» της Θεσσαλονίκης δάνεισαν στον Δ.Ι., που βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο, 30.000 ευρώ με επιτόκιο 5% λαμβάνοντας ως εγγύηση για την πληρωμή της οφειλής επιταγές πελατών του επιχειρηματία. Για εξόφληση της οφειλής επίσης ο Καραμπέρης πήρε σε χρονικό διάστημα τριών μηνών 40.000 ευρώ, ποσόν που υπερβαίνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους.

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας Ρ.Γ. είναι ο επόμενος που καταφεύγει στην παρατράπεζα. Δανείζεται 5.000 ευρώ. Επιτόκιο, 10% τον μήνα. Για αντάλλαγμα έδωσε ποσότητα εμφιαλωμένων κρασιών (!) αξίας 2.500 ευρώ και μια επιταγή ποσού 6.500 ευρώ. Στη συνέχεια το θύμα έδωσε άλλη μια ισόποση επιταγή, χωρίς να πάρει πίσω την πρώτη, και επειδή δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των επιταγών ο μεγαλονονός αρχικά το εκβίαζε με απειλές, ενώ στη συνέχεια έχοντας στα χέρια του τις δύο επιταγές του με έκδοση διαταγής πληρωμής πραγματοποίησε κατάσχεση εμπορεύματος του θύματος αξίας περίπου 70.000 ευρώ. Αρχές του 2004 τρία εύσωμα άτομα μετέβησαν στον χώρο εργασίας του και απείλησαν την κόρη του, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, ευρισκόμενος έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στο Κορδελιό, κατά την είσοδό του στο αυτοκίνητο, άγνωστος άνδρας φορώντας κουκούλα και γάντια, υπό την απειλή όπλου και χρήσης βίας, απαίτησε την αποπληρωμή χρέους τρομοκρατώντας τον.

Αλλος επιχειρηματίας της βιομηχανικής Θεσσαλονίκης καταθέτει ότι από το 2005 και ως τις αρχές του έτους 2006, λόγω προβλημάτων ρευστότητας, δανείστηκε τμηματικά από τον Καραμπέρη το χρηματικό ποσό των 348.000 ευρώ και ότι συνολικά του έχει επιστρέψει 210.000 ευρώ. Επειδή δεν μπορούσε να του δώσει επιταγές ως εγγύηση, εξαιτίας προβλήματος δανειοδότησης από τις τράπεζες, ο Καραμπέρης τον εξανάγκασε να υπογράψουν τα παιδιά του συναλλαγματικές επιταγές ύψους περίπου 400.000 ευρώ και να βάλουν προσημείωση στην κατοικία τους εμπορικής αξίας 900.000 ευρώ για αναγραφόμενο ποσόν υποθήκης 400.000 ευρώ.

Στη δικογραφία συναντάται και η περίπτωση του Χ.Ε., που, όπως προκύπτει, είχε οικονομική συναλλαγή με τον Καραμπέρη, στο πλαίσιο της οποίας επικοινωνούν κάθε μήνα από τον Ιούνιο και έπειτα ώστε να καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό του τελευταίου. Ο Χ. χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα τον δημοσιογράφο Φερέτη Γεώργιο επιδιώκει να λάβει εκ νέου δάνειο 50.000 ευρώ αποπληρώνοντάς το με δόση 2.500 ευρώ, η οποία θα προστεθεί στο προηγούμενο δάνειο που είχε λάβει, για το οποίο το θύμα δίνει δόση 5.000 ευρώ. Δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε η οικονομική συναλλαγή ήταν μηνιαία, η δόση των 2.500 ευρώ σε δάνειο 50.000 ευρώ αντιστοιχεί σε τόκο 5% μηνιαίως και αντιστοίχως η δόση των 5.000 ευρώ που αφορούσε το προϋπάρχον δάνειο αντιστοιχεί σε επιτόκιο 5% μηνιαίως για δάνειο 100.000 ευρώ. Απέραντο θησαυροφυλάκιο τοκογλυφίας δηλαδή με τόκους πάνω στους τόκους.

Ο Μάρκος Καραμπέρης όμως έπρεπε κάπου να ξεπλύνει τα αμύθητα ποσά της τοκογλυφίας. Ετσι χρησιμοποίησε τον ΟΠΑΠ και τα παίγνιά του, όπως συνηθίζεται στις δοσοληψίες της μαφίας.
Κατά το διάστημα 2004-2010 στο πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού νομιμοποίησε περιουσία μέσω της αγοράς δελτίων κερδισμένων παιγνίων του ΟΠΑΠ από πρακτορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής της ΟΠΑΠ Α.Ε. και της Δ/νσης Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος του ΟΠΑΠ Α.Ε., το συνολικό ποσό που έπαιξε σε τυχερά κρατικά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά το διάστημα 2005-2010 ανήλθε στα 749.637,40 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσόν που εισέπραξε ήταν 5.182.118,11 ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κερδισμένων δελτίων (συνολικά 2.032 δελτία) είναι ασυνήθιστο και ύποπτο. Το καθαρό κέρδος που προέκυψε ήταν 4.432.480,71 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και το κέρδος των 483.721,24 ευρώ, το οποίο δηλώθηκε ως κέρδος από δελτία ΟΠΑΠ για το έτος 2004 στη φορολογική δήλωση του Καραμπέρη και για το οποίο ωστόσο δεν προσκομίστηκαν στις Αρχές βεβαιώσεις κερδών από την ΟΠΑΠ Α.Ε.


Στέφανος Χίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου