Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ: Τελεσίγραφο σε Ελλάδα από Μέρκελ - Σαρκοζί

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/9F86CACA6E592700882108CFD32018A1.jpg
Με φόντο την εκταμίευση της νέας δόσης για τη χώρα μας, οι Μέρκελ και Σαρκοζί, άρχισαν πάλι τις απειλές και τους εκβιασμούς...

«Εάν οι Έλληνες δεν πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο, τότε δε θα είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι. «Θέλουμε, είπε η Μέρκελ, η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη», τονίζοντας ωστόσο ότι η ανταλλαγή ομόλογων πρέπει να εφαρμοστεί ταχύτερα. «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν τον Οκτώβριο», κατέληξε.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, ενώ η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα. «Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ένα λογικό μονοπάτι. Έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα μέτρα με την Τρόικα και πρέπει να εφαρμοστούν. Το ίδιο και το ‘κούρεμα’. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει ανταγωνιστική», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε: «Θέλουμε να στηρίξουμε και να σώσουμε το ευρώ», προσθέτοντας ότι η νέα δημοσιονομική συνθήκη πρέπει να υπογραφεί την πρώτη Μαρτίου, ή όπως επεσήμανε με χιούμορ «έξι εβδομάδες πριν πάει σε διακοπές διαρκείας», εννοώντας τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Επίσης ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πώς η ανάπτυξη και η εργασία αποτελούν πλέον προτεραιότητα, «αλλά πρέπει να μην αφήσουμε τα μάτια μας από την συγκράτηση των ελλειμμάτων, φέτος το έλλειμμα της Γαλλίας θα είναι κατά 4 δισ. ευρώ λιγότερα». Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της πρότασής του για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ την Τρίτη

Την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο. «Είναι μια άτυπη συνάντηση, μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι μετά τη συνάντησή τους θα δώσουν μια συνέντευξη Τύπου.

Σόιμπλε: Αντιμετωπίστε τις αιτίες

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα για να προωθηθούν και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ελλάδα εργάζεται (στην μάχη κατά των αιτιών της κρίσης), βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό SWR2, συμπληρώνοντας ωστόσο «θα μπορούσε όμως, η διαδικασία να είναι ταχύτερη. Πιέζουμε σκληρά για αυτό». «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν εάν δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα οι αιτίες», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου