Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Απορρίπτει τα μέτρα και ετοιμάζεται για ρήξη ο Σαμαράς

Ιδιαιτέρως κρίσιμο για την πορεία της κυβέρνησης αλλά και τη συμμετοχή της ΝΔ σε αυτήν, θεωρείται το αποψινό ραντεβού Παπαδήμου – Σαμαρά (18:00) στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού, Ιπποκράτους και Καλλιρρόης αναγκάζει τον Πρόεδρο της ΝΔ να λάβει σοβαρές αποφάσεις και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο στρατόπεδο της ΝΔ εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση ξεκινά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. και παρατηρούν:....

- Ο Λ. Παπαδήμος δηλώνει ότι δεν έχει «κόκκινες γραμμές».


- Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για να ληφθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα.
- Ο Ε. Βενιζέλος επιμένει ότι τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για όλους και

- ο Γ. Καρατζαφέρης πιέζει για να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν το τι θα ειπωθεί στην τρόικα.


Οι οιωνοί για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά καλοί είναι αφού η ΝΔ ρητά και κατηγορηματικά αρνείται να στηρίξει κάθε μέτρο που θα αφορά περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ή αμφισβήτηση κεκτημένων, όπως ο 13ος και 14ος μισθός πολλώ δε μάλλον ότι πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων με κάποιο κυβερνητικό νομοθέτημα.


«Πόσα χρήματα θα στερήσουν ακόμη από την πραγματική οικονομία; Σε τι βάθος θα φτάσει επιτέλους η ύφεση; Και μετά πώς θα ξεκινήσει μία στοιχειώδη ανάκαμψη;» σημειώνουν από το
οικονομικό επιτελείο της Λ. Συγγρού υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μίλησε ποτέ μέχρι σήμερα για νέες μειώσεις και μάλιστα αυτή τη φορά στον ιδιωτικό τομέα που ήδη έχει «τσακιστεί» από την ανεργία.

Η θέση αυτή θα εκφραστεί και από τον κ. Σαμαρά στην αποψινή συνάντηση αναλόγως με το τι θα πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για τα αιτήματα που φέρνει μαζί της η τρόικα αλλά με δεδομένη την έως τώρα άρνησή του να πει «ναι» στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, θέμα που στη Λ. Συγγρού δεν αποκλείουν να θέσει και σήμερα ο κ. Παπαδήμος, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη τη συζήτηση.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι οι όποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο «πακέτο» θα πρέπει να γίνουν από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή νομιμοποίηση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιμείνει και στο ραντεβού που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ στηρίζει διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. Φορτηγά) όχι όμως, και πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα δυο προηγούμενα χρόνια (π.χ. περικοπές μισθών ή συντάξεων) φέρνοντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που είχαν υπολογίσει και οι ίδιοι.


Το σημείο αυτό ίσως αποδειχθεί και το πλέον κρίσιμο για την πορεία της κυβέρνησης και τις εκλογές αφού ήδη ο κ. Σαμαράς έχει αρνηθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς και τους δανειστές όπως του ζητήθηκε στην περίπτωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.


Στη συνάντηση, η οποία συμφωνήθηκε πριν από τέσσερις ημέρες, αναμένεται να γίνει μια γενικότερη επισκόπηση των διαπραγματεύσεων για το PSI στη σκιά των αντιφατικών δηλώσεων από εταίρους και δανειστές για την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα χρέους ακόμη και από το 50% προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του με τον κ. Σαμαρά να μην κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη και την πρόοδο των συζητήσεων. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου