Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πρώτο σοβαρό ρήγμα για τη συγκυβέρνηση



Από ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά αλαλούμ σημαδεύτηκε η χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί και το πρώτο σοβαρό ρήγμα για την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η παπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχοντα τον ίδιο τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος καταψήφισε τέσσερα άρθρα, έστησε αντάρτικο κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, το 1/3 των νεοδημοκρατών επέλεξε να εκφράσει τη διαφορετική γνώμη του απέχοντας επιδεικτικά από την ψηφοφορία προκειμένου να μην ψηφίσει εκτός κομματικής γραμμής, ενώ ακόμα και υπουργοί του ΛΑΟΣ καταψήφισαν το άρθρο του Ανδρέα Λοβέρδου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Αποτέλεσμα; Η Βουλή να μοιάζει με Βαβέλ και η κυβέρνηση Παπαδήμου να βγαίνει λαβωμένη από ένα ισχυρότατο πλήγμα σε ένα πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε μέτρα πολύ ηπιότερα αυτών που έρχονται. Λαβωμένα επίσης βγαίνουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία είδαν στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο να πληρώνουν τα επίχειρα της συγκυβέρνησης και να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με περίπου 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν ή να δηλώνουν «παρών» και 28 βουλευτές της Ν.Δ. να απέχουν.

Ενδεικτικό μάλιστα της ενόχλησης των κυβερνητικών στελεχών είναι η ατάκα Βενιζέλου, ο οποίος, βλέποντας το απίστευτο μπάχαλο και τον κίνδυνο να μην περάσουν σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου, όπως το 6 για τις δικηγορικές εταιρίες και το 24 για τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, απευθύνθηκε στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής λέγοντας: «Αντε δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω κι εγώ αυτούς που πρέπει να ενημερώσω». Στη συνέχεια αναχώρησε εσπευσμένα για να συναντηθεί με τον κ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αριθμητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ενδεικτικό. Στην ψηφοφορία προσήλθαν 264 βουλευτές, με την πλειοψηφία των απόντων να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας συνολικά 31 βουλευτές δεν ήταν εκεί για να ψηφίσουν, ανάμεσά τους πάντως και οι Αντώνης Σαμαράς, Π. Παναγιωτόπουλος και Σ. Κεδίκογλου που βρίσκονται στη Ρωσία. Οι υπόλοιποι 28, οι οποίοι δεν ψήφισαν, είναι οι κ. Σιούφας, Αυγερινοπούλου, Παυλόπουλος, Βόζεμπεργκ, Μεϊμαράκης, Σταμάτης, Ανδριανός, Βλάχος, Νικολόπουλος, Γιαννάκης, Τζίμας, Μαρκόπουλος, Τζαβάρας, Γκιουλέκας, Τζηκαλάγιας, Δένδιας, Κασαπίδης, Παπαδόπουλος, Κόλλιας, Δαβάκης, Αποστολάκος, Γαληνός, Κοντός, Μελάς, Καρασμάνης, Λεονταρίδης, Καριπίδης και Κόλλια. Αλλά και ο Γ. Ιωαννίδης που ήταν παρών καταψήφισε το άρθρο 6.

Για το άρθρο 29, που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, στο αντάρτικο βγήκαν 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σε συνδυασμό με το «παρών» της Νέας Δημοκρατίας και το «όχι» του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στο να μην περάσει το άρθρο. Με οριακή πλειοψηφία πέρασαν επίσης τα άρθρα 6, και 24, παρά το αντάρτικο 42 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία πέρασαν τα υπόλοιπα.

Μπάχαλο όμως επικράτησε και μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Βουλευτής εκ των ηγετικών στελεχών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκστόμισε στο καφενείο το πρωτοφανές: «Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην Κόστα Ρίκα και τον Χρυσοχοΐδη να τα έχει κάνει σ… τι περιμένατε;»
Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου