Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Το τρελό σενάριο που μαγειρεύεται στο παρασκήνιο με κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα μείνει για καιρό!



Ενα «τρελό» σενάριο που περιλαμβάνει λύση-πακέτο σε όλα τα ζητήματα και ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο «πακέτο» που ήδη έχει προετοιμαστεί και ετοιμάζεται να σερβιριστεί από τον «δοτό» πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους πρόθυμους διαχρονικούς συμμάχους του, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, βρίσκονται όλα τα βήματα που στόχο έχουν την παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Το απευκταίο για τον τόπο αυτό σενάριο πυροδοτήθηκε από τους «επτά λαγούς μετά χαρτοφυλακίου» του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βγήκαν να ζητήσουν η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει έως και το 2013, και από τον μόνιμο «λαγό», πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που επανεμφανίστηκε για να δηλώσει ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε... πολλή δουλειά, και περιλαμβάνει τα παρακάτω επεισόδια:

1. Παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία ΠΑΣΟΚ μέχρι να υλοποιηθούν οι συμφωνίες.
2. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης με απομάκρυνση όσων εμπλέκονται στη διεκδίκηση της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
3. Διάσωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να μη χρεωθεί την όποια αποτυχία του PSI και της προοπτικής χρεοκοπίας, συντεταγμένης ή μη, με ενεργοποίηση των CDS.

4. Διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος στα πρότυπα της Ιταλίας και του κ. Μόντι, αποτελούμενη από τεχνοκράτες, για να διαχειριστούν την «επόμενη μέρα».
5. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει την κοινοβουλευτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΛΑΟΣ -ανεξάρτητα αν μετέχουν Υπουργοί τους σε αυτή-, εξέλιξη που επιθυμούσε έτσι κι αλλιώς ο πρόεδρός του, όπως καταγράφεται σε μια σειρά από δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη.
6. Ακύρωση της συμφωνίας των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παράταση του βίου της κυβέρνησης τεχνοκρατών.
7. Υλοποίηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όλων των αποφάσεων που απαιτούν οι δάνειες δυνάμεις εν όψει της καθόδου στην Ελλάδα της τρόικας.
8. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο... απεσταλμένος της Μέρκελ, υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, για να «κλειδώσει», σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξοπλιστικά που καίνε τους Γερμανούς.

Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει... μυριστεί ότι κάτι ψήνεται και με σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη και με αφορμή την επιστολή των επτά μελών της κυβέρνησης Παπαδήμου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ μιλά για «μνημείο απύθμενου πολιτικού θράσους» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ «που απαιτούν ευθέως να καταστρατηγηθεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο κ. Μιχελάκης προσθέτει ότι με τις συμπεριφορές τους «δείχνουν ξεκάθαρα ότι φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία. Η κατάρρευση όμως του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μετατραπεί και σε κατάρρευση της χώρας». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. προειδοποιεί παράλληλα ότι «η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει στις εσωκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ να καθορίσουν το μέλλον της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια, ο οποίος επισήμανε: «Πιστεύω ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θα συναινέσει να γίνει εργαλείο για την προσωρινή έστω επιβίωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ». Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. δείχνει έτοιμη να καταγγείλει ένα τέτοιο σχέδιο και να επιμείνει στην τήρηση της συμφωνίας των αρχηγών για εκλογές άμεσα. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει τις πιέσεις στον κ. Σαμαρά ώστε να συναινέσει στην παράταση ζωής της κυβέρνησης κουνώντας το χαρτί της αποτυχίας του PSI.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου