Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο αδίστακτος τραπεζίτης με το ψαλίδι



Τετελεσμένη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, χθες από τη Βουλή ο τραπεζίτης πρωθυπουργός σχεδόν απείλησε ότι οι μισθοί θα περικοπούν είτε με το καλό είτε με το άσχημο!

Δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, ο κ. Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς έδειξε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τις νέες περικοπές ομαλότερα, δεν θα διστάσει να προκαλέσει σύγκρουση των κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα των ανέργων με όσους τυχερούς έχουν ακόμα δουλειά.

 «Ο άνεργος δεν έχει ούτε 13ο ούτε 14ο ούτε κατώτατο μισθό» είπε κυνικά ο Λουκάς Παπαδήμος και όλοι κατάλαβαν. Προσέθεσε δε ότι, όσο διαρκεί ο κοινωνικός διάλογος, η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει, έδειξε όμως ότι, αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε μείωση μισθών, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη. «Δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε τον ρόλο και τη συμβολή μισθολογικού κόστους στην ανταγωνιστικότητα, εκεί όπου υπάρχουν στρεβλώσεις. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν επιχειρήσεις ανοιχτές με λίγο μικρότερο μισθό και τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών παρά καθόλου επιχειρήσεις».

Από την άλλη, σφοδρή επίθεση -σε πολλά σημεία μάλιστα προσωπικά- κατά του κ. Παπαδήμου εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτά που λέτε εσείς έλεγε επί δύο χρόνια ο κ. Παπανδρέου και τώρα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο» είπε ο κ. Τσίπρας στον εντολοδόχο πρωθυπουργό. «Η φράση σας ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία του έθνους ισοδυναμεί με την πλήρη παράδοση στους πιστωτές. Εσείς με την πολιτική σας οδηγείτε τη χώρα στη χρεοκοπία» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την επιλογή για κουτσούρεμα των μισθών. Βλέποντας μάλιστα κάποιους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να χειροκροτούν χαλαρά τον κ. Παπαδήμο μετά την πρωτομιλία του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Απορώ, κύριοι, πού βρίσκετε το κουράγιο να χειροκροτείτε με αυτά που ακούσατε».

Θέλοντας να απαντήσει στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα, ο κ. Παπαδήμος τα έκανε χειρότερα, καθώς «ομολόγησε» ότι οι μειώσεις στο εισόδημα είναι αναπόφευκτες, έστω βραχυπρόθεσμα, ως συνέπεια της προσαρμογής. Παραδέχτηκε πάντως, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, ότι για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι περιορισμένα, αλλά και ότι δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση.

Επειτα από αυτά στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας έδειξε στον πρωθυπουργό την πόρτα της εξόδου. «Αν είναι να μας κάνετε Σουδάν, μπορούμε και μόνοι μας. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με εκβιασμούς και με τρομοκρατικά διλήμματα; Αν δεν έχετε εναλλακτικό σχέδιο, η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στον τόπο είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή στη λαϊκή ετυμηγορία, και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός το μέλλον του».


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου