Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Υποχρεωτική η απογραφή στα ΚΕΠ


Στο μικροσκόπιο μπαίνουν από την 1η Φεβρουαρίου χιλιάδες προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, καθώς οι δικαιούχοι τους θα πρέπει να προσέλθουν στα ΚΕΠ, ώστε να επαναξιολογηθούν τα κριτήρια για τα οποία τα λαμβάνουν, αλλά και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι κάποιοι παράτυπα θα συμπεριληφθούν στο σχεδιαζόμενο «Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών».
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μπει σε μία τάξη το τοπίο των προνοιακών επιδομάτων, γύρω από το οποίο άλλωστε πρόσφατα διαπιστώθηκε πως είχε στηθεί «ρουσφετολογικός χορός», με αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να επωφελούνται με χρήματα που προορίζονταν για άλλες ασθενείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως πηγές από το ΥΥΚΑ εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στις 16 Μαρτίου, τουλάχιστον ένα 20-30% θα περικοπεί, αφού δεν θα εκπληρώνει τα ισχύοντα κριτήρια, ενώ όπως έχει ξεκαθαριστεί όποιος δεν προσέλθει για την απογραφή θα σταματήσει αυτόματα να λαμβάνει το επίδομα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες και οι δικαιούχοι θα πρέπει να φροντίσουν να παρευρεθούν είτε προσωπικά, είτε διά πληρεξουσίου τους.
Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους δε όλα τα δικαιολογητικά, τα οποία και βάσει των οδηγιών θα πρέπει να έχουν δηλωθεί υπεύθυνα και αληθώς, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν ακόμη και ποινικές κυρώσεις.
«Η απογραφή κάθε δικαιούχου επιδόματος αποτελεί ατομική του υποχρέωση. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο ελάμβανε έως σήμερα. Μετά το τέλος της απογραφής του ο δικαιούχος θα λάβει κωδικό αριθμό
απογραφής. Η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής δήλωση στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.
Ποιοι θα απογραφούν: Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών, αλλά και όσους λαμβάνουν ενίσχυση στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, ανεξάρτητα με το αν παίρνουν ένα ή περισσότερα από αυτά.
Πότε και πού: Οι δικαιούχοι θα μπορούν να προσέρχονται - ανάλογα με το ονοματεπώνυμό τους- για την απογραφή σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ανεξάρτητα με τον Δήμο - Περιφέρεια από τον οποίο λαμβάνουν το επίδομα.
Έτσι, η απογραφή όλων των δικαιούχων το επώνυμο των οποίων ξεκινά από:
* Α έως Ι, θα γίνει από 01/02/2012 μέχρι 15/02/2012
* από Κ έως Ο, θα γίνει από 15/02/2012 μέχρι 29/02/2012
* Από Π έως Ω, θα γίνει από 01/03/2012 μέχρι 16/03/2012
Δικαιολογητικά: Κατά την προσέλευσή τους στα ΚΕΠ δε οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά:
1. Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του δικαιούχου, εναλλακτικά:
α) Για τους Έλληνες πολίτες είναι υποχρεωτική η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις η ταυτότητα της υπηρεσίας τους.
β) Για τους Ομογενείς Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
γ) Για τους πολίτες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβατήριο εν ισχύ.
δ) Για τους πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο απαιτείται άδεια διαμονής.
ε) Για τους Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, "Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα" και "Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού".
στ) Για τους αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα "Ειδικό Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας".
ζ) Για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου ή Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού.
2. Παραστατικά έγγραφα εκδόσεως Δημόσιας Οικονομικής
Υπηρεσίας (ΔΟΥ) (π.χ. το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικ. Έτους 2010 ή 2011, ή βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), βεβαίωση εργοδότη, αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας, παραστατικό φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κτλ.) στο οποίο να αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου του επιδόματος. Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ πριν προσέλθει στο ΚΕΠ.
3. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση δε που δεν διαθέτει, θα του χορηγηθεί από το ΚΕΠ ή από τα γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.

4. Επίδειξη της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή απλού φωτοαντιγράφου αυτών, που θα τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή γραφείο ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) είτε έγγραφη βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος ή των ΕΛΤΑ όπου να αναφέρεται ο αριθμός IBAN. Η επιλογή του ιδρύματος ή των ΕΛΤΑ γίνεται από τον δικαιούχο.
Σε περίπτωση, πάντως, που ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ κατά το διάστημα της απογραφής, τότε η καταγραφή του μπορεί να γίνει από κάποιον εκπρόσωπο. Σε περίπτωση ανήλικου δικαιούχου, τέλος, η καταγραφή θα γίνει από έναν από τους γονείς του με επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεώς του.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου