Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο μετά την καταστροφή προφήτης, κ. Προβόπουλος


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μας είπε χθες ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τη σημερινή κατάσταση, ίσως και την ένταξή μας στο Μηχανισμό Στήριξης, αν κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ είπε επίσης ότι η πορεία της χώρας προς την κρίση στην οποία έχει περιέλθει δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν αυτά αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Όπως ανέφερε προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες. Ωστόσο οι αντιλήψεις αυτές αντιμετωπίστηκαν για πολλά χρόνια από επιφυλακτικά έως και πολύ αρνητικά, με αντιδράσεις που κλιμακώνονταν από σκεπτικισμό έως ανοικτή εχθρότητα και οξύ καταγγελτικό λόγο.
Και γιατί ο κ. Προβόπουλος δεν τα έλεγε όλα αυτά το 2008 και το 2009;  Ή μήπως τα είπε αλλά… κατ’ ιδίαν κι έτσι ο κόσμος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου;
Από μετά Χριστόν προφήτες έχουμε χορτάσει στη χώρα αυτή. Και ο κ. Προβόπουλος πλειστάκις φορές είπε πράγματα που θα μπορούσε να είχε πει πολύ νωρίτερα ώστε να γλιτώσει και η χώρα τα χειρότερα.

Όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι έκανε κάτι άλλο, χειρότερο. “Κάρφωσε” τον μέχρι πρότινος φίλο του, τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τον προκάτοχό του τον κ. Καραμανλή που τον διόρισε στην θέση του. Αλλά, όπως τα ποντίκια που φεύγουν από το καράβι όταν βουλιάζει έτσι και ο επικεφαλής της ΤτΕ δεν είπε τίποτε για τις δικές του ευθύνες και τα έριξε όλα στους άλλους.
Εκ της θέσεώς του όμως ο εκάστοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο πρώτος από όλους που πρέπει να χτυπάει τα καμπανάκια για την οικονομία. Κι αν κανείς δεν ακούει να παραιτείται ενίοτε ώστε να δημιουργούν σοκ και να ξυπνάνε οι κοιμισμένοι.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο κ. Προβόπουλος μας έχει φλομώσει στις προφητείες αλλά κατόπιν εορτής.
Κατά τα άλλα, είναι πλέον προφανές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, στον ένα ή α΄λλο βαθμό,  στο έγκλημα της οικονομίας παίρνουν τα …μέτρα τους ενόψει… Ειδικών Δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου