Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στα όρια του εμφυλίου πολέμου το ΠΑΣΟΚ



Αργά το βράδυ αποφασίσθηκε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 και 15 Ιανουαρίου
Στα όρια του εμφυλίου πολέμου και της διάσπασης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή του νέου προέδρου μετά τις... εθνικές εκλογές και για παραμονή του ιδίου στην προεδρία έως τότε με παράλληλη άμεση ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού. Ήδη και προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση αποφασίστηκε το θέμα της εκλογής νέου αρχηγού να αποφασισθεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΑΠ επιδιώκει η εκλογή του διαδόχου του να γίνει σε δύο φάσεις. Πρώτα θα αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές, πιθανότατα από την ΚΟ εντός του Ιανουαρίου, και τον Ιούνιο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος με ψηφοφορία στη βάση. “Για να διατηρηθεί η ενότητακαι να μη διαταραχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου” ήταν το επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού και απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό συμβούλιο.
Στο μεταξύ οργιάζουν οι φήμες ότι προωθείται σενάριο διαρχίας με τον Βενιζέλο, αν και το βλέπουμε πολύ δύσκολο να δεχθεί τώρα ο δεύτερος να καεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Αν πάντως οι πληροφορίες για διαρχία με Βενιζέλο επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για επισημοποίηση της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ των δύο πολιτικών πέρυσι τον Μάιο όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών με την προϋπόθεση να διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου όταν τεθεί τέτοιο θέμα.
Έντονες αντιδράσεις
Το σενάριο της διαρχίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους δελφίνους, δηλαδή τον Α. Λοβέρδο, την Α. Διαμαντοπούλου και τον Μ. Χρυσοχοϊδη, όπως φυσικά και τον Γ. Ραγκούση.
Ειδικά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δε θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση να μπει μπροστά ο Ευ. Βενιζέλος και κυρίως να μην ερωτηθεί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ μέσω ανοικτής ψηφοφορίας. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πρόσφατα ότι με τον κ. Βενιζέλο δεν είναι εχθροί αλλά φίλοι 40 χρόνια, θέλοντας προφανώς να προκαταλάβει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Η σύγκρουση αναμένεται μέχρις εσχάτων και χωρίς… αβρότητες αν κρίνει κανείς από τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν μερικοί ότι αν ο κ. Παπανδρέου δε δρομολογήσει τις εξελίξεις θα τον ανατρέψουν οι βουλευτές του.
Δείγμα του τι θα συμβεί τι;ς ημέρες που έρχονται στο ΠΑΣΟΚ ήταν όσα διημείφθησαν στο Πολιτικό Συμβούλιο:
“Πρόεδρε πήγαινε εσύ στις εκλογές αν θες να είσαι πρόεδρος” του είπε η Τόνια Αντωνίου
Βουλευτές δηλώνουν πως δε θα είναι υποψήφιοι αν μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στη θέση του προέδρου.
Κορυφαία στελέχη μιλούν ανοιχτά ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης.
“Δεν είμαστε ραγιάδες” λένε μέλη του πολιτικού συμβουλίου, αναφερόμενοι στο πρόσφατο άρθρο του Νίκου Παπανδρέου για τους υπουργούς.
Ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης επιτέθηκε κι αυτός στον κ. Παπανδρέου, όπως γράφουμε σε άλλη ανάρτηση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαρρέει για συμπαιγνία Παπανδρέου – Βενιζέλου και παράδοση της ηγεσίας του κόμματος στον αντιπρόεδρο.
Η Συλβάνα Ράπτη ζήτησε να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι διαδικασίες όπως προβλέπει το καταστατικό και να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο
Ο κ. Ι. Μίχας, επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη λογική της διαρχίας, ότι θεωρεί λάθος ο πρόεδρος που θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές να μην έχει πρώτα διασφαλίσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων του Κινήματος.
Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες και πρότεινε τη σύγκλιση ενός συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου