Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Υπουλη διείσδυση στα φωτοβολταϊκά



Οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και άλλοι επενδυτές δεν περιμένουν το σχέδιο «Ηλιος» για να επενδύσουν στα ελληνικά φωτοβολταϊκά. Η ελληνική αγορά έχει «ζεσταθεί» εσχάτως, καθώς γερμανικοί και άλλοι όμιλοι αποκτούν άδειες από εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν τα κεφάλαια για να προχωρήσουν τα έργα. Η εξαγορά αδειών συνδέεται με την προσπάθεια διεθνών κατασκευαστών φωτοβολταϊκών συστημάτων να διατηρήσουν τα εργοστάσιά τους, τα οποία δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τους Κινέζους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στην ουσία, αγοράζουν άδειες στην Ελλάδα και αλλού, προκειμένου να διοχετεύσουν την παραγωγή τους, την ίδια ώρα που οι χρεοκοπίες μονάδων φωτοβολταϊκών στη Γερμανία έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

 Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι έρχονται στη χώρα μας γιατί σε Γερμανία, Βρετανία και άλλου συμπιέζονται οι επιδοτήσεις. Στην Ελλάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου πανηγυρίζει για τη σωρεία αδειών που μοιράζουν οι Αρχές, μολονότι υπάρχουν άνθρωποι της αγοράς που προειδοποιούν ότι το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα εκτοξευτεί στα ύψη. Τότε, όμως, δεν θα είναι υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου... Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι μέσα σε τρεις μήνες -από 30 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου- τα φωτοβολταϊκά με άδεια παραγωγής αυξήθηκαν κατά 1.000 MW (από 1.947 σε 2.990,6 MW). Στο τέλος Σεπτεμβρίου υπήρχαν φωτοβολταϊκά ισχύος 1.982 MW με σύμβαση αγοραπωλησίας, όταν τον Ιούνιο η αντίστοιχη ισχύς ήταν 1.048 MW.

Οσο αυξάνονται τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν (460,38 MW στα τέλη εννεαμήνου) τόσο μεγαλώνουν και οι επιδοτήσεις από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ). Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεγαλώνει την «τρύπα» στα οικονομικά του ΔΕΣΜΗΕ και συνεπώς οδηγεί σε αύξηση του τέλους ΑΠΕ, με το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς ΑΠΕ. Το ζήτημα είναι ότι, ακόμα κι αν αλλάξει το μοντέλο, το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπογράψει 20ετείς συμβάσεις με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα φωτοβολταϊκά. Ετσι, θα συνεχίσει να πληρώνει με τις σημερινές υψηλές τιμές και γι' αυτό βιάζονται οι ξένοι να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ελλάδα.

Πρόσφατα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η εισηγμένη στο γερμανικό χρηματιστήριο Solon, μία εκ των ιστορικών εταιριών φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία κάποτε ήταν από τους κυρίαρχους της διεθνούς αγοράς. Προ εβδομάδων είχε ανακοινωθεί η περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας από την Q-Cells, ενώ τον ίδιο δρόμο (των απολύσεων και των ζημιών) ακολουθούν και άλλες ισχυρές γερμανικές εταιρίες φωτοβολταϊκών, όπως η SolarWorld.


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου