Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Παραλήρημα λαϊκισμού από τον Οικονόμου




Ως τον πιο αναλογικό και δίκαιο φόρο που έχει επιβληθεί ποτέ χαρακτήρισε με θράσος το χαράτσι της ΔΕΗ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο οποίος, σε μια έξαρση λαϊκισμού και έπαρσης, προκάλεσε τη Βουλή ζητώντας από τους βουλευτές να του υποδείξουν ένα νοικοκυριό στο οποίο κόπηκε το ρεύμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο κ. Οικονόμου είπε ξεκάθαρα ότι το ρεύμα δεν πρόκειται να κοπεί σε κανένα νοικοκυριό, λίγο αργότερα όμως, έχοντας προφανώς καταλάβει ότι αυτό θα συμβεί, συμπλήρωσε ότι για να μην κοπεί το ρεύμα, θα πρέπει να αποδειχτεί ότι υπάρχει αδυναμία καταβολής. Ο τρόπος ωστόσο που περιέγραψε προϋποθέτει
απίστευτη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία για τους πολίτες, με πολλαπλές ενστάσεις και αμφισβήτηση αποφάσεων διευθυντών εφοριών.

Με αρκετά ειρωνικό ύφος, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου, χωρίς να αντιλαμβάνεται προφανώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά, θέλησε να θολώσει τα νερά κάνοντας χιούμορ και παίζοντας με την ετυμολογία και την ιστορία των λέξεων. Το μόνο όμως που κατάφερε ήταν να παίξει με τα νεύρα όσων των άκουγαν: «Δεν είναι χαράτσι, γιατί δεν είναι κεφαλικός φόρος. Αυτό το χαράτσι, όπως το λένε οι δημοσιογράφοι, δεν είναι κεφαλικός φόρος γιατί δεν μπαίνει σε κεφάλια αλλά σε ηλεκτροδοτούμενα τετραγωνικά μέτρα» είπε. Κόντεψε μάλιστα να τρελάνει όλο τον κόσμο, όταν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το «δίκαιον» του μέτρου, είπε ότι «οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ακίνητα για ενοικίαση και δεν τα κατοικούν ή δεν τα νοικιάζουν έχουν διακόψει οικειοθελώς εδώ και καιρό την παροχή και άρα δεν πληρώνουν το τέλος».
Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου