Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ποιοί προωθούν αγορές γερμανικών όπλων με αντάλλαγμα την ..δόση;


Για τις πιέσεις της Γερμανίας προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει γερμανικά όπλα με αντάλλαγμα την επόμενη …δόση έχουμε ήδη γράψει. Διαβάστε τώρα και ένα αποκαλυπτικό παρασκήνιο που δημοσιεύει η Zeit Online:
Ένας άνδρας μπαινοβγαίνει στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, και στο μυαλό του διαρκώς υπολογίζει τις τελευταίες επιθυμίες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων: 60 αεροσκάφη Eurofighter αξίας €2.9 δισ, γαλλικές φρεγάτες €4 δισ, και περιπολικά σκάφη για €400 σχεδόν εκατομμύρια.
Αυτό είναι περίπου το κόστος του εκσυγχρονισμού του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας. Θα πρέπει βέβαια να συμπεριλάβουμε και τα απαραίτητα για τα άρματα Leopard πυρομαχικά, όπως και την ανάγκη αντικατάστασης δυο ελικοπτέρων τύπου Apache. Και τέλος, ας μη ξεχνάμε πως οι Έλληνες θέλουν και μερικά γερμανικά υποβρύχια, συνολικού κόστους περίπου €2 δισ.
Τα παραπάνω στοιχεία ακούγονται παράλογα. Μια χώρα στη κόψη του ξυραφιού, έτοιμη να χρεοκοπήσει, που την στηρίζουν τεχνητά τα χρήματα της ΕΕ, θέλει να κάνει μαζικές αγορές όπλων;
Τον άνδρα αυτόν τον βλέπουμε συνεχώς σε φωτογραφίες δίπλα στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, και σε στρατηγούς, και συνήθως μιλάει τηλεφωνικά μαζί τους. Είναι κάποιος που ξέρει καλά τα κόλπα. Κατά την άποψή του, οι αγορές αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όμως, όπως λέει, αυτό θα αλλάξει σύντομα: «Αν η Ελλάδα εισπράξει και την επόμενη δόση του δανείου τον ερχόμενο Μάρτιο, περίπου €80 δισ, θα υπάρξει ευκαιρία για την υπογραφή νέων συμφωνιών αγοράς όπλων…».
Πραγματικά εντυπωσιακό! Το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ή θα επιστρέψει στην δραχμή, θα αποφασιστεί την Άνοιξη. Την ίδια ώρα που συζητιούνται οι αγορές οπλικών συστημάτων, οι γιατροί των νοσοκομείων απεργούν, το ίδιο και οι οδηγοί λεωφορείων, στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία, και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν επειδή απολύθηκαν.
Το τελευταίο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει αφήσει αλώβητο κανέναν σχεδόν Έλληνα. Εκτός βέβαια, κι αν εργάζεται στον στρατό, ή στην πολεμική βιομηχανία.
Το 2010, οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες ήταν σχεδόν €7 δισ. Το 3% δηλαδή της συνολικής ελληνικής οικονομικής παραγωγής, και ένα ποσοστό που μέσα στο ΝΑΤΟ, το ξεπερνά μόνο η Αμερική.
Το 2011, οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν κατά €500 εκατομμύρια. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απλά σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές θα αυξηθούν κατακόρυφα στο μέλλον.
Ελάχιστοι είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας που θέλουν την διακοπή του προγράμματος εξοπλισμού της. Ένας απ αυτούς είναι ο αρχηγός των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου Daniel Cohn-Bendit, ο οποίος βλέπει να κρύβονται οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτήν την ευρωπαϊκή διστακτικότητα.
Ο μεγάλος κερδισμένος από τις αγορές όπλων της Ελλάδας, δεν είναι άλλος από τον υπέρμαχο των περικοπών, την Γερμανία!
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι (που επίσης κινδυνεύουν με πτώχευση) αποτελούν τους καλύτερους πελάτες των γερμανικών οπλικών συστημάτων.
Όπως μάλιστα επισήμαναν κάποιες ισπανικές και ελληνικές εφημερίδες, τον περασμένο Οκτώβριο, οι Merkel και  Sarkozy «υπενθύμισαν» στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, πως θα πρέπει να τιμήσει τις ήδη υπάρχουσες παραγγελίες, αλλά και να προγραμματίσει  νέες.
Πως εξηγούνται όλα αυτά; Όπως μας λέει ο στρατιωτικός αναλυτής Hilmar Linnenkamp «μιλάμε για ανευθυνότητα… το να θυμηθούν ξαφνικά μια παραγγελία για 90 Eurofighters που έγινε το 1999…».
Και δεν πρόκειται μόνο για τα Eurofighters. Το 2010, η Ελλάδα αγόρασε 223 howitzer και ένα υποβρύχιο από την Γερμανία. Το συνολικό κόστος ήταν €403 εκατομμύρια, κάτι που συνετέλεσε στην έκρηξη του ελληνικού χρέους.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μιλάει ανοιχτά: «Δεν ξοδέψαμε τόσα πολλά χρήματα για πλάκα…», τα σύνορα της χώρας θα πρέπει να προστατεύονται εξαιτίας της εισροής μεταναστών από την Β. Αφρική και την Ασία, και σχεδόν καθημερινά υπάρχουν επεισόδια με τους Τούρκους. Όπως λέει: «ως υπουργός Εξωτερικών, κάθε μέρα με ειδοποιούσαν για τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας…».
Η Ελλάδα ανησυχεί με την αυξημένη δραστηριότητα του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο. Πριν 35 χρόνια, οι Τούρκοι εισέβαλλαν στην Κύπρο. Από τότε, η Ελλάδα ζει μέσα στο άγχος. «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό», λέει ο Δρούτσας.
Ο ελληνικός λαός δεν αντιδρά. Οι ένοπλες δυνάμεις του υπόσχονται ασφάλεια, και απασχόληση. Και αυτό λέει πολλά, σε μια χώρα που δεν διαθέτει σημαντική βιομηχανία. Για αυτό και οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι στενά διασυνδεδεμένες με τις αντίστοιχες ελληνικές.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από τα μέτρα λιτότητας που επέβαλλε η τρόικα. Το 2010, οι αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε να μειωθούν κατά 0.2%, ή αλλιώς €457 εκατ. Αυτό ακούγεται σαν σημαντικό ποσό, αλλά το αρχικό σχέδιο μιλούσε για μείωση της τάξης του €1.8 δισ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα έπρεπε το 2011 να μειώσει δραματικά τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά τελικά δεν επέμενε και πολύ σ αυτό.
Έτσι, το ελληνικό κοινοβούλιο εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ελευθερία κινήσεων, και ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει περικοπές κοινωνικών δαπανών κατά 9%, ή €2 δισ. Από την άλλη, η συνεισφορά στο ΝΑΤΟ θα αυξηθεί κατά 50% (στα €60 εκατ.), και οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες κατά €200 εκατ. φθάνοντας στο €1.3 δισ. Μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 18.2%.
Και ποια είναι η θέση της Γερμανίας σε όλα αυτά; Σύμφωνα με εκπρόσωπο της «… η στήριξη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η ελληνική κυβέρνηση, με δική της ευθύνη και πρωτοβουλία, θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές περικοπές των αμυντικών δαπανών», αλλά συμπληρώνει αμέσως μετά πως «η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την δεδηλωμένη προσδοκία της ότι τα νέα συμβόλαια θα ολοκληρωθούν».

Zeit Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου