Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Οι εξελίξεις στην Συρία


Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από δεκάδες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Συρίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, με δυσμενείς συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.
Όπως ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αρχές σκότωσαν έναν διαδηλωτή στη πόλη Idlib.
Ο συριακός λαός μοιάζει αποφασισμένος να τερματίσει το σαραντάχρονο καθεστώς της οικογένειας Άσαντ, και συνεχίζει απτόητος τις διαμαρτυρίες του, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι αρχές έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 5.000 διαδηλωτές.
Πολλοί, μαζί τους και λιποτάκτες του στρατού, έχουν πάρει τα όπλα, ενώ όπως υποστηρίζουν οι αρχές, οι υποστηριζόμενοι από ξένες δυνάμεις «τρομοκράτες» έχουν δολοφονήσει περίπου 2.000 στρατιώτες.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ένας ανώτατος αξιωματικός που λιποτάκτησε, παρά το γεγονός ότι οι λιποταξίες φθείρουν τον στρατό, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να μπορέσουν οι αντάρτες να ανατρέψουν τον Άσαντ. Η συριακή επανάσταση μπορεί να κρατήσει περισσότερο από την αντίστοιχη της Λιβύης, επειδή ο Άσαντ συνεχίζει να απολαμβάνει την στήριξη των καλά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων δυνάμεων του στρατού, που προέρχονται κυρίως από την μειονότητα των Αλεβιτών.
Πάντως οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχώς κλιμακώνονται, και αυτό που ξεκίνησε αρχικά ως μια ειρηνική αλληλουχία διαδηλώσεων, κοντεύει να καταλήξει σε έναν σκληρό εμφύλιο σπαραγμό.
Όπως προειδοποιεί ο ηγέτης του Αραβικού Συνδέσμου Nabil Elaraby, υπάρχει πλέον φόβος για πλήρη εμφύλιο πόλεμο. Ο ίδιος έχει αποστείλει παρατηρητές στη χώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το καθεστώς σέβεται το αραβικό σχέδιο ειρήνης. Όπως είπε «οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στη Συρία, θα επηρεάσει άμεσα και τις γειτονικές χώρες». Θυμίζουμε ότι η Συρία συνορεύει με τον Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ, την Ιορδανία, και το Ισραήλ, και βρίσκεται στην καρδιά της μπαρουτοκαπνισμένης Μ. Ανατολής, ενώ αποτελεί σύμμαχο του Ιράν, και της Χεζμπολάχ, που εδρεύει στον Λίβανο.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι ο ρυθμός των δολοφονιών των αντικαθεστωτικών έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας στους 40 νεκρούς την κάθε ημέρα.
Οι αντιπολιτευτικές ομάδες της Συρίας καταγγέλλουν ότι η αποστολή παρατηρητών από πλευράς Αραβικού Συνδέσμου, απλά πρόσφεραν περισσότερο χρόνο στο συριακό καθεστώς.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, που πραγματοποιεί επίσκεψη στον Λίβανο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ζήτησε από την Συρία να σταματήσει τη χρήση βίας, που έχει ως αποτέλεσμα η εξέγερση εναντίον του Άσαντ να χαρακτηρίζεται ως η πιο αιματηρή από όλες τις υπόλοιπες της αραβικής άνοιξης.
Παράλληλα, ζήτησε από το μέχρι στιγμής διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, να βρει τρόπο να παραμεριστούν οι διαφορές, και να αποκτήσει μια ενιαία φωνή αναφορικά με το συριακό ζήτημα.
Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον της Συρίας.
Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέφερε πως αν η έκθεση των παρατηρητών είναι αρνητική, τότε θα αναγκαστεί να παραπέμψει την Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Βέβαια, και ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι διαιρεμένος όσον αφορά στην Συρία, με το Κατάρ να είναι σφόδρα εναντίον της, και την Αλγερία να υπερασπίζεται τις κινήσεις του Άσαντ.

The Khaleej Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου