Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι Γερμανοί ψάχνουν πώς θα δώσουν και εκτελεστικές εξουσίες στον Ράιχενμπαχ

Φόρμουλα για να δώσουν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Ομάδα Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ αναζητούν οι δανειστές μας. Μπορεί ο κ. Ράιχενμπαχ να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι ούτε υπερπρωθυπουργός ούτε σκιώδης πρωθυπουργούς, αλλά οι Γερμανοί ψάχνουν νομική διέξοδο προκειμένου να επιτρέψουν στην Ομάδα Δράσης να αποφασίζει για σειρά αλλαγών στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ούτως ή άλλως ο κ. Ράιχενμπαχ εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, υποτίθεται, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού ρόλου που έχει η ομάδα την οποία διευθύνει. Ο ίδιος πραγματοποιεί απευθείας επαφές με παράγοντες όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, με το επιχείρημα ότι επιθυμεί να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που προτείνουν ώστε να ξεπεραστούν. Ορισμένες πρωτοβουλίες του
συνταξιούχου που επιστράτευσαν οι Γερμανοί (όπως π.χ. η επιμονή για πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς γερμανικές εταιρίες) έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Τώρα ετοιμάζονται να δώσουν στην Ομάδα Δράσης και εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς η ελληνική Δημόσια Διοίκηση καθυστερεί να αντιδράσει στις συμβουλές που δίνουν οι συνεργάτες του Χ. Ράιχενμπαχ. Για παράδειγμα, έχει εδώ και εβδομάδες καταγραφεί μια σειρά από έργα του ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ταχύτερα και θα είχαν θετικό αντίκτυπο στην αγορά ή στη λειτουργία του Δημοσίου. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, η αργοκίνητη μηχανή του Ελληνικού Δημοσίου αδυνατεί να προχωρήσει τα κρίσιμα έργα. Αντίστοιχη βέβαια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ. Οσοι εισηγούνται την ενίσχυση της ομάδας Ράιχενμπαχ με εκτελεστικές αρμοδιότητες καλούνται, πάντως, να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους το ευρισκόμενο εδώ και μήνες σε λευκή απεργία Ελληνικό Δημόσιο θα υπακούσει στους γραφειοκράτες εκ Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου