Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Αντισυνταγματικός ο φορολογικός έλεγχος καταθέσεων

Βόμβα στα θεμέλια του πολυνομοσχεδίου αποτελεί η Εκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, βγάζοντας αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τον φορολογικό έλεγχο των καταθέσεων, αλλά και τη νέα παράταση της άδειας λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών μέχρι τις 31/12/2012.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται ότι ο προσδιορισμός των ακαθάριστων εσόδων και των κερδών των επιτηδευματιών για την επιβολή των φόρων μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή «τεχνικών ελέγχου», μία εκ των οποίων είναι και ο έλεγχος του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Η έκθεση της επιτροπής, ωστόσο, αφήνει έκθετο τον κ. Βενιζέλο, βγάζοντας τη ρύθμιση αντισυνταγματική, με τον αντιπρόεδρο, μην μπορώντας να δώσει άλλη πειστική εξήγηση, να δηλώνει έκπληκτος και να αποδίδει την έκθεση σε... παρεξήγηση.

 Από τη διατύπωση της προτεινόμενης διάταξης -λέει η έκθεση- συνάγεται ότι η χρήση των τεχνικών ελέγχου δεν θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα βιβλία του επιτηδευματία δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση, αλλά οποτεδήποτε θεωρήσει αυτό σκόπιμο η ελεγκτική αρχή, κάτι που αντιβαίνει την αρχή της ισότητας.

Επιπλέον, η θέσπιση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου αντίκειται και στην αρχή της φορολόγησης, βάσει της φοροδοτικής ικανότητας στο μέτρο που ο προσδιορισμός του ύψους της υποχρέωσης θα συναρτάται πλέον όχι μόνο προς τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη αλλά και από την τεχνική ελέγχου που κατά την κρίση της θα εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση η ελεγκτική αρχή. Η επιτροπή κάνει λόγο για γενικό και αφηρημένο χαρακτήρα των ρυθμίσεων, ο ειδικότερος προσδιορισμός του περιεχομένου τους δεν μπορεί να αποτελέσει κατ’ άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης».

Κόλαφος όμως για την κυβέρνηση είναι και τα εδάφια για την παράταση άδειας λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, με την επιστημονική επιτροπή να επισημαίνει ότι οι σταθμοί ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παράνομα εξαρχής. «Η παράταση της άδειας λειτουργίας αντιβαίνει προς τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του κράτους να προασπίζει τα δημόσια αγαθά, όπως οι αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες.

Το δημόσιο αυτό αγαθό προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια. Δεύτερον δε, η ρύθμιση αντιβαίνει προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας, διότι θέτει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και τη βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν, διότι δεν ήθελαν να παραβιάσουν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με εκείνους που κατέλαβαν αυθαίρετα τις ραδιοσυχνότητες» λέει η επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου