Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ποδαρικό με «σκιάχτρα»!



Από την απαίτηση για νέα αιματηρά μέτρα πριν από τις 16 Ιανουαρίου, πιέσεις για άμεση υλοποίηση σειράς δεσμεύσεων και απειλές για υποκατάσταση της επόμενης δόσης των 89 δισ. ευρώ από ένα... βοήθημα συνοδεύεται ο ύστατος εκβιασμός των δανειστών μας.

Η τρόικα διαμηνύει ότι τα στελέχη της δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα αν δεν έχουν ληφθεί τα νέα μέτρα, τα οποία θεωρούνται προϋπόθεση για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας παραδέχονται, όμως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό. Επιμένουν, όμως, στη συνταγή που αποδείχτηκε λανθασμένη και ζητούν νέα εισπρακτικά μέτρα που θεωρούνται αβέβαιο αν θα μπορέσουν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία υπό τις υφιστάμενες συνθήκες ύφεσης.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό του τέλους επιτηδεύματος για 800.000 αυτοαπασχολουμένους από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (κατά 30%) σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειες Σποράδες. Η τρόικα ζητεί, επίσης, νέο επαχθέστερο σύστημα φορολόγησης για τους δικηγόρους, μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο (σ.σ.: υπόλοιπα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, θέσεων ευθύνης, οικογενειακό, κίνητρο απόδοσης) και μειώσεις έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια.

Πρόκειται για τα ειδικά καθεστώτα πληρωμής των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των καθηγητών ΑΕΙ - ΤΕΙ, των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μια σειρά άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο. Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου που τέθηκε από 1ης Νοεμβρίου σε εφαρμογή.

Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι το 2012 θα δουν τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμείβονται σήμερα και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους στο Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις αποδοχές τους θα κοπούν και τα ειδικά επιδόματα που δίδονται με αυτά τα μισθολόγια.

Το «καρέ» των νέων μέτρων συμπληρώνει η επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Για τους ενστόλους η τρόικα ζήτησε μέχρι και απολύσεις, θεωρώντας εξωφρενικά μεγάλο τον αριθμό των 100.000 στρατιωτικών και 55.000 αστυνομικών που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο. Η πρόταση των δανειστών συνάντησε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Οι ξένοι συνεχίζουν, πάντως, να πιέζουν για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, για να πάρει ανάσες ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Αλλωστε, μεγάλος μέρος αυτής της μισθοδοσίας εξακολουθεί να καλύπτει το υπουργείο Οικονομικών με εκδόσεις έντοκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που απορροφούσαν κυρίως οι τράπεζες.

Εφόσον η εφεδρεία ή οι απολύσεις στο Δημόσιο προχωρήσουν, τότε θα περιοριστούν και οι εκδόσεις των συγκεκριμένων τίτλων. Για το 2012, πάντως, έχουν προγραμματιστεί να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια αξίας 17 δισ. ευρώ.


Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου