Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο ΓΑΠ στο εξωτερικό και οι δελφίνοι στα μαχαίρια



Τα προβλήματα των δελφίνων άφησε πίσω του ο Γιώργος Παπανδρέου και ταξίδεψε στο εξωτερικό, αποφεύγοντας παράλληλα τα «βαθιά νερά» των Θεοφανίων. Από την άλλη, οι κόντρες προεδρικών και αντιπάλων του κ. Παπανδρέου συνεχίζονται, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρεί να τα έχει με όλους καλά στον... δρόμο για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο.

Οσο για την «πρόβα» με τη νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αυτή «παίζει», μια και αρχικά είχε κλειστεί για την Πέμπτη, αλλά από χθες μιλούσαν για αναβολή μιας ημέρας και συνεδρίαση την Παρασκευή.

Ο ένας μετά τον άλλο οι δελφίνοι πάντως συστρατεύονται στην εκλογή προέδρου εδώ και τώρα. Ετσι, μετά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, στις απόψεις του περί ανάγκης «καθαρών λύσεων» και εκλογής προέδρου
πριν από τις εθνικές εκλογές επέμεινε ο Α. Λοβέρδος. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Δράμας, υποστήριξε ότι είναι άλλο να βάζει κανείς την πινελιά του σε έναν πίνακα για να τον κάνει πολύχρωμο και άλλο για να τον κάνει παρδαλό, παραπέμποντας στο Εθνικό Συμβούλιο για να τοποθετηθεί. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, επιφυλάχθηκε, σημειώνοντας ότι ένας υποψήφιος εξηγεί και το «γιατί», ενώ πληροφορίες τον θέλουν να οργανώνει ακόμα και «κίνημα» κατά της πρότασης Παπανδρέου. Εκλογή προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές και «επανεκκίνηση» του ΠΑΣΟΚ ζήτησε («Καθημερινή») η Αννα Διαμαντοπούλου. «Στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάμε με νέα ηγεσία, η οποία θα έχει επαρκή χρόνο προετοιμασίας» είπε. «Καθαρές λύσεις» πάντως φέρεται να επιθυμεί και ο Ευ. Βενιζέλος, που κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του επιμένοντας ότι προέχει η διαπραγμάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει εκ νέου μια συμφωνία με τους άλλους δελφίνους υπέρ μίας και μόνης υποψηφιότητας, της δικής του, άσχετα με τη διαδικασία που θα επιλεγεί. Εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί -καθώς δεν φαίνεται εφικτό-, θα επιχειρήσει η διαδοχή να γίνει πριν από τις εκλογές, είτε εξαιρετικά άμεσα είτε τον Μάρτιο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών του.

Τη συμφωνία του με την πρόταση Παπανδρέου διατύπωσε ο Δ. Ρέππας («Real News»), επιτιθέμενος κατά όσων εμφανίζονται ως αντιμνημονιακοί όταν υπήρξαν «τροϊκανότεροι των τροϊκανών». Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου -την οποία πάντως δεν εμφανίζεται αποφασισμένος να στηρίξει ως έχει μέχρι τέλους, προκαλώντας τους δελφίνους να αναλάβουν το κόστος εκλογής αρχηγού άμεσα- τάσσονται ακόμα οι Θ. Πάγκαλος, Μ. Καρχιμάκης και Χρ. Παπουτσής. Εν τω μεταξύ, «δημοκρατικό δικαίωμα» του κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε χθες ο Π. Μπεγλίτης το «να κατέβει ως υποψήφιος πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ανήσυχος δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας, διαφωνώντας με την πρόταση Παπανδρέου και ζητώντας καθαρές λύσεις. Νέα ηγεσία πριν από τις εκλογές θέλει και ο Ν. Σαλαγιάννης. «Νέα πρόταση, καθαρής λύσης» ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου στο προσεχές Π.Σ. η Σοφία Γιαννακά, χαρακτηρίζοντας καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή. Σύντομες και λιτές διαδικασίες ζήτησε ο Γ. Μίχας, υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία έπρεπε να έχει τελειώσει χθες». Οτι ο Γ. Παπανδρέου έχει καθυστερήσει να κινήσει τις διαδικασίες για να φύγει από την ηγεσία υποστήριξε ο Δ. Καρύδης, ενώ την πρότασή του για 29 Ιανουαρίου -το πολύ 5 Φεβρουαρίου- επανέλαβε ο Π. Κουκουλόπουλος, καλώντας τους υποψηφίους να μην είναι και υπουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου