Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πάρτε νέα σκληρά μέτρα αλλιώς θα χρεοκοπήσετε



Το νέο τελεσίγραφο της τρόικας προς την ελληνική κοινωνία: Ή παίρνετε τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούμε ή ξεχνάτε τη νέα δανειακή σύμβαση και χρεοκοπείτε.

Τα μέτρα αυτά, που πνίγουν την ελληνική κοινωνία σε μακροχρόνια ύφεση και παρατεταμένη φτώχεια, περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των ειδικών μισθολογίων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο με μαζικό κλείσιμο φορέων, πετσόκομμα επικουρικών συντάξεων και μειώσεις στις δαπάνες Υγείας.

Η απειλή των δανειστών της χώρας ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό και να χρεοκοπήσει πήρε σάρκα και οστά από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με την κυβερνητική αντιπροσωπία. Ειδικότερα, στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίστηκε τα εξής:

 1. Μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα: Το τελεσίγραφο των τροϊκανών λέει ότι ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ), που δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη. Διαφορετικά, στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, θα προχωρήσουν οι περικοπές έτσι κι αλλιώς. Η τρόικα επιθυμεί διακαώς μείωση του εργατικού κόστους, που θα περιλαμβάνει κατάργηση ή πλαφόν σε 13ο και 14ο μισθό, μείωση του κατώτατου μισθού, πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) και μείωση των μη ασφαλιστικών εισφορών. Η πλευρά της ΓΣΕΕ προτείνει ποσοστό 1% στον συντελεστή ΦΠΑ, μειωμένος στο 19% από 23% που είναι σήμερα, να πηγαίνει υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι μπορούν να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% (5% εργαζόμενοι, 5% εργοδότες). Επίσης, φαίνεται να αποδέχεται διετές πάγωμα μισθών.

2. Ειδικά μισθολόγια: Η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει δραστική μείωση, ακόμα και κατάργηση, όλων των επιδομάτων που χορηγούνται στις πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΛ.ΠΕ., ΟΤΕ) και στις τράπεζες. Επίσης πιέζει ώστε να καταργηθεί και το καθεστώς μονιμότητας που ισχύει σε αυτές τις επιχειρήσεις (συμβάσεις αορίστου χρόνου). Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε απομακρύνσεις, στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το μισθολογικό κόστος, για να ξεπουληθούν άμεσα οι ΔΕΚΟ μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

3. Επικουρικές συντάξεις: Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει περικοπή και συμφωνεί με τις προτάσεις Κουτρουμάνη για ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων και ταυτόχρονη μείωση συντάξεων σε εκείνα που παρουσιάζουν έλλειμμα, μέχρι να φτάσουν σε ποσοστό αναπλήρωσης 20%. Η άρνηση της Ν.Δ. να αποδεχτεί νέα, τρίτη μέσα σε έξι μήνες μείωση στις επικουρικές συντάξεις έχει μπλοκάρει το θέμα. Το υπουργείο Εργασίας πάντως δηλώνει ότι, για να προχωρήσει σε σχέδιο νόμου, πρέπει να συμφωνούν όλοι όσοι στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

4. Απολύσεις στο Δημόσιο: Πρόκειται για πάγιο αίτημα των τροϊκανών, που σχετίζεται άμεσα με τις καταργήσεις φορέων στον δημόσιο τομέα. Τώρα πια η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω και της πανθομολογούμενης αποτυχίας του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 100 οι φορείς του Δημοσίου που η τρόικα επιθυμεί να βάλουν άμεσα λουκέτο, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερους από 10.000 απολυμένους.

5. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων: Επίσης αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας, οι οποίοι δεν δείχνουν να πείθονται ούτε από την πρόσφατη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει για δεύτερη φορά 136 επαγγέλματα. Η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει σοβαρή στρέβλωση στην αγορά εργασίας και ότι όσο επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων, των μηχανικών ή των συμβολαιογράφων, παραμένουν κλειστά τόσο δημιουργούνται ολιγοπωλιακές συνθήκες, οι οποίες αυξάνουν την τιμή του παραγόμενου προϊόντος, επιβαρύνοντας συνολικά την οικονομία.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου