Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το παλιό κόλπο των εκβιασμών πριν από τη νέα δόση



Το σκηνικό των εκβιασμών πριν από κάθε δόση από την τρόικα είναι γνωστό. Συνέβαινε και στις έξι προηγούμενες δόσεις, μια και την έβδομη ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να τη χάσει η Ελλάδα. Τώρα που είναι στα σκαριά η δόση- μαμούθ του Μαρτίου 14,4 δισ. ευρώ, οι εκβιασμοί με τα σενάρια απειλών για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή μεγαλώνουν ή προετοιμάζουν τους πολίτες για την επόμενη μέρα.

Μυστήριο υπάρχει και για τους πραγματικούς λόγους της ξαφνικής επίσκεψης στο Μαξίμου των κ. Βενιζέλου και Σαχινίδη, λίγες ώρες μετά τις νέες δηλώσεις των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη. Επισήμως ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο έγινε για να ενημερωθεί για το PSI και τις εξελίξεις, όπως και για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις εφ' όλης της ύλης...

Τον χορό των μαύρων σεναρίων σέρνουν τα τελευταία σαρανταοκτάωρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο διορισμένος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μαζί με τους τραπεζίτες και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Παντελή Καψή, που κινδυνολογούν ο ένας μετά τον άλλον.

Από κοντά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, που ψάχνει τρόπο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και βάζει δήθεν όρους για να παραμείνει, μια και βλέπει να πληρώνει δημοσκοπικά και όχι μόνο τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε δύο συνεντεύξεις του επανέφερε το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» λέγοντας ότι «θέλει προσοχή, γιατί μπορούμε να αποφύγουμε το “πάμε στη δραχμή” εάν κάνουμε πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά. Τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει ένας μικρός εφησυχασμός ότι πήραμε την 6η δόση, ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνεργασίας και λύθηκαν τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Θα είναι μια πάρα πολύ, πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πάρουμε το δάνειο». Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός σε ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τα εκβιαστικά διλήμματα για την επιστροφή στη δραχμή, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τον λαό.

Την ίδια ώρα ο Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να δείξει ότι... τρέχει τα θέματα εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα στα μέσα του Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», που κατατάσσει τον κ. Παπαδήμο ως «έναν από τους πέντε ηγέτες οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις» και προσθέτει ότι «έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιθυμούσε πιθανότατα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει μια σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, εν όψει της αυριανής συνάντησής του με κοινωνικούς φορείς, Ευ. Βενιζέλο, Γιάννη Μανιάτη (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος) και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου