Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ποντάρει στον Σαμαρά και το Ισραήλ



Η δημιουργία άξονα ασφαλείας, ο οποίος περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, και οι κινήσεις που θα τον οικοδομήσουν σε όλα τα επίπεδα αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Στη συνάντηση, στην οποία από πλευράς Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης, άνοιξε η βεντάλια των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και ήρθε ως συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι η χώρα μας θα έχει οφέλη από αυτή τη γεωπολιτική κίνηση και πιστεύει ότι «ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον και με σωστή και συντονισμένη δουλειά μπορεί να έχουμε
καλά αποτελέσματα». Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πρέπει να είναι ευκαιριακές αλλά πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη και στρατηγική προοπτική.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι κ. Σαμαράς και Μπάρακ συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια (φυσικό αέριο), ΑΟΖ, προσέλκυση επενδύσεων από το Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και θέματα αμυντικής συνεργασίας. Η ισραηλινή πλευρά θεωρεί ότι κ. Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και προσβλέπει στο κτίσιμο σχέσεων σε στέρεη βάση, που να μην εξαρτάται από παράγοντες οι οποίοι επηρεάζονται από τη ρευστή πολιτική κατάσταση σε ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές.

Ο κ. Σαμαράς είχε φροντίσει με την έναρξη της επίσκεψής του στο Ισραήλ να στείλει σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας και στο εβραϊκό λόμπι που έχει επιρροή σε κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ ότι «η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών με το Ισραήλ είναι κάτι που η Ν.Δ. υποστηρίζει με όλη της την καρδιά». Δεν είναι συμπτωματικό, πρόσθεταν, ότι μια από τις ελάχιστες πολιτικές του κ. Παπανδρέου που είχε στηρίξει η Ν.Δ. ήταν το άνοιγμα στο Ισραήλ.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου