Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Φθηνότερες απολύσεις αλλά και προσλήψεις


Πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του κόστους εργασίας, για να αποφευχθεί η «έσχατη επιλογή» ενός κουρέματος των κατώτατων αμοιβών κατά 10%, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που θα έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση των 89 δισ. ευρώ, η οποία αυτή τη στιγμή θεωρείται αμφίβολη και βρίσκεται κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού».
Εχοντας μπροστά του το σκόπελο των απαιτήσεων της τρόικας για ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και κυρίως για παρεμβάσεις αυτή τη φορά στο καθεστώς των συμβάσεων (σ.σ. κανονισμοί εργασίας) για τις ΔΕΚΟ, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και καταστρώνει ήδη «εναλλακτικά σενάρια» που περιλαμβάνουν ακόμη και τη μείωση στο μισό των αποζημιώσεων απόλυσης (με καθολική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες) προκειμένου να μην παραβιαστούν τα κατώτατα όρια αμοιβών της Εθνικής Σύμβασης.
Η εμπλοκή των συνδικάτων αποκτά καθοριστική σημασία, καθώς ξεκαθαρίζουν ότι δεν «συζητούν θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Σύμβαση και τον κατώτατο μισθό». Με αυτή τη θέση η ΓΣΕΕ θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό την προσεχή Τετάρτη. Διαφορετικά βλέπουν το θέμα οι εργοδοτικοί φορείς, όπως η ΕΣΕΕ που πρότεινε το πάγωμα της Εθνικής Σύμβασης και την ακύρωση της μικρής αύξησης κατά 1,6% που συμφωνήθηκε να δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Οι τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΕΤΕ) προτείνουν μείωση των κλαδικών συμβάσεων κατά 20%, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΣΕΒ ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα διαρθρωτικά ζητήματα της αγοράς εργασίας (ευέλικτες συμβάσεις, χωρίς αποζημιώσεις) καθώς με αυτές τις «παρεμβάσεις» παρακάμπτονται δια της πλαγίου οδού και η Εθνική Σύμβαση αλλά και ο κατώτατος μισθός!


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου