Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Οι Γερμανοί βάζουν στο τραπέζι κούρεμα 80%, ακόμη και αν θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός


Στο Βερολίνο είναι αποφασισμένοι για βαθύτερο «κούρεμα» ακόμη και αν θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, και άρα προκαλέσει την πληρωμή CDS.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις του PSI+, με τις πιέσεις να επιτείνονται για υποχρεωτική απομείωση του ελληνικού χρέους έως και 80% από τους δανειστές της χώρας. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να αποκομίσει μεγαλύτερο όφελος άμεσα και από τις λήξεις και από τους τόκους, χωρίς να χρειαστεί να προβεί και σε νέο «κούρεμα». Μέχρι σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήταν το μόνο που είχε εκφράσει την εν λόγω άποψη, την οποία πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστερνίζεται και η γερμανική πλευρά.
Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ισχυρίζονται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη και ότι οι πληροφορίες που φέρουν την αντικατάσταση του εθελοντικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με την υποχρεωτική απομείωση έως και 80%, αποτελεί μοχλό πίεσης. Ωστόσο, από τη μέχρι τώρα συμμετοχή -η οποία μαζί με τους Ελληνες ιδιώτες κατόχους ομολόγων έχει μόλις αγγίξει το 60%- δε διαφαίνεται ότι η υλοποίηση του εθελοντικού προγράμματος θα μπορούσε να έχει το
όφελος που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο του χρέους των 346 δισ. ευρώ, τα 208 δισ. ευρώ είναι στην κατοχή ιδιωτών, εκ των οποίων τα περίπου 80 δισ. ευρώ, τα κατέχουν Έλληνες ιδιώτες, γεγονός που σημαίνει ότι αντιπροσωπεύουν το περίπου 39% του συνόλου του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.
Μη επαρκές
Αναλυτές, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των δύο σεναρίων -του εθελοντικού PSI+ και της υποχρεωτικής απομείωσης του χρέους κατά 80%-, σημείωναν ότι στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να χρειαστεί εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους καθώς ενδέχεται να αποδειχθεί μη επαρκές το προβλεπόμενο «κούρεμα». Λένε δηλαδή, ότι η πρόταση της εθελοντικής απομείωσης δεν θα καταστήσει πλήρως διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της υποχρεωτικής απομείωσης κατά 80%, η βιωσιμότητα του χρέους θα εξασφαλιστεί άμεσα, λένε οι ίδιοι.
Στο Βερολίνο δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, ακόμα και αν θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και άρα προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, υπό τον τίτλο «οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συζητείται το ενδεχόμενο «κουρέματος» 75% με τη σχετική συμφωνία να ολοκληρώνεται ακόμα και εντός του Ιανουαρίου. «Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου», προειδοποιεί η εφημερίδα, καθώς «η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές».
Το άρθρο καταλήγει με την εκτίμηση ότι «το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η Ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες». Το 2012 θα είναι η «μοιραία χρονιά για τους Έλληνες» υποστηρίζει και η Handelsblatt σε εκτενές άρθρο για την κυβέρνηση Παπαδήμου. [Ελένη Κομίνη - Σαββίδης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου