Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μια... τρόικα εκβιασμοί για 70 δισ. ευρώ



Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και επιτάχυνση της πώλησης των κρατικών «ασημικών» είναι οι τρεις όροι που θέτει η τρόικα για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση των 170 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το νέο τελεσίγραφο που απέστειλαν στην κυβέρνηση οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι από την Τρίτη έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που βρίσκονται στο πλέγμα των δράσεων της έκτης αξιολόγησης του Μνημονίου. Χθες η τεχνική αντιπροσωπία της τρόικας συνέχισε τις επαφές της στο Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2011. Εμφαση δόθηκε από το κλιμάκιο στις εκτιμήσεις που έκαναν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για το περυσινό έλλειμμα, το οποίο φαίνεται να κλείνει στα επίπεδα του 9,5%-9,6%.

 Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι, αν και δεν έκαναν κανέναν σχολιασμό σχετικά με το υπερβάλλον έλλειμμα του 2011, εντούτοις προβληματίστηκαν για την ύφεση, η οποία σύμφωνα από τα στοιχεία που συνέλεξαν θα είναι πολύ μεγαλύτερη για το 2012. Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναθεώρηση αυτού του στόχου, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα φτάσει τουλάχιστον το 3,5% για το 2012, από 2,5% που είχε προβλέψει με τον Προϋπολογισμού του 2012.

Μεγαλύτερη από 5,5% θα είναι η ύφεση και για το 2011, με τις νεότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση κοντά στο 6%. Τα δεδομένα αυτά πρόκειται να σταθμίσει η τεχνική αντιπροσωπία της τρόικας, η οποία μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να καθορίσει το ύψος για το πακέτο των νέων μέτρων. Εκτιμάται ότι αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ που είχε υπολογίζει αρχικά συνολικά για την τριετία 2011-2013. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει να μιλούν για επιπλέον μέτρα 16 ή και 17 δισ. Ευρώ.

Μόνο για τις αστοχίες του 2011 τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα ξεπεράσουν τα 3-4 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 2 δισ. ευρώ. Ενα πακέτο παρεμβάσεων 8-9 δισ. ευρώ θα επιβληθεί εντός του 2012, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2013.


Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου