Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κατά 37% αυξήθηκε το κόστος διαβίωσης από το 2001


ImageΜία σημαντική και χρήσιμη μελέτη δημοσιεύτηκε από το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η οποία ουσιαστικά αποστομώνει τα μέλη της ΤΡΟΙΚΑΣ που με απίστευτη κυνικότητα ζητούν την μείωση των μισθών στην Ελλάδα διότι όπως λένε οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΕΛΚΕΚΑ  ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε για το οικογενειακό καλάθι
629,43 ευρώ περισσότερα, το Δεκέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2001.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης το μέσο κόστος για ένα ελληνικό νοικοκυριό αυξήθηκε μέσα σε 10 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ κατά 37%. Για την ακρίβεια η δαπάνη για μία μέση ελληνική οικογένειας για να καλύψει τις ανάγκες της το Δεκέμβριο του 2001 ήταν 1692,14 ευρώ ενώ το Δεκέμβριο του 2011 η δαπάνη αυτή έφτασε τα 2321,57 ευρώ.
Φυσικά ακόμα και αν μειωθούν οι μισθοί οι τιμές πότε δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο επίπεδο του 2001 γιατί από τότε υπήρξε πλήρη απελευθέρωση ασυδοσία των αγορών σε πολλά προϊόντα, διότι το 85% της αγοράς σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ελέγχεται από 2-3 πολυεθνικές εταιρείες σύμφωνα με μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων και γιατί πριν από μερικά χρόνια διοικητικό στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας έλεγε ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιο ακριβά από τους Ευρωπαίους λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας.
Μετά από αυτά τα σχόλια υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πιστεύουν ότι στην Ελλάδα λειτουργεί η ελεύθερη αγορά προς όφελος των καταναλωτών ;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου