Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

31.341 προσλήψεις με 625 ευρώ



Με... άρωμα εκλογών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που προσφέρουν σε ανέργους πεντάμηνη εργασία με 625 ευρώ τον μήνα. Πατώντας στην ανάγκη για εργασία, προωθούνται προγράμματα περιορισμένης διάρκειας στις τοπικές κοινωνίες, που προσφέρουν εργασία κοινωφελούς χαρακτήρα, για παράδειγμα φροντίδα πάρκων ή δασοπροστασία. Οπως έγινε γνωστό, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επιλογή των δικαιούχων φορέων στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, και Δυτικής Μακεδονίας - Θράκης για την πρόσληψη 31.341 ανέργων, με προϋπολογισμό 100.161.088 ευρώ. Οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο.

Πρόκειται για τα προγράμματα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τα οποία είχαν προκαλέσει σάλο το περασμένο καλοκαίρι για τον κίνδυνο προσλήψεων σε δήμους με αδιαφανείς διαδικασίες. Το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να ορίσει το ΑΣΕΠ επόπτη
της διαδικασίας μαζί με μια ειδική ελεγκτική πενταμελή επιτροπή από ανώτατους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς. Οι προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορούν θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στα νομικά τους πρόσωπα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχει υπογραφεί με τους φορείς απασχόλησης σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Στις παραμέτρους του προγράμματος υπάρχει η διαδικασία μοριοδότησης, με βάση την οποία ευελπιστεί το υπουργείο Εργασίας ότι θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις. Στη λογική αυτή, προτεραιότητα για να καταλάβουν τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας έχουν οι γυναίκες, οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι άνεργοι που προέρχονται από ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Τα έργα στα οποία θα αξιοποιηθούν οι εν λόγω άνεργοι είναι τα ακόλουθα:

* Διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία, φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών.
* Δράσεις σχετικές με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
* Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών.
* Δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.

Οπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη βδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Περιφέρεια Αττικής. Συνολικά το πρόγραμμα στοχεύει να βρουν εργασία 57.400 άνεργοι και έχει συνολικό προϋπολογισμό 188.000.000 ευρώ.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου