Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πήγαν χαμένες οι θυσίες: Το 2011 πληρώσαμε 3 δις ευρώ παραπάνω σε τόκους

 Σε τοκογλυφικά επιτόκια και στην τσέπη των ραντιέρηδων πήγαν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το 2011 πληρώσαμε 3 δισ. ευρώ παραπάνω σε τόκους σε σχέση με αυτούς του 2010. Οσα δηλαδή προέβλεπε το Μνημόνιο από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, έκτακτες φορολογίες και «χαράτσια» σε εισοδήματα και ακίνητα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές δαπάνες για τόκους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν πέρυσι οι Ελληνες για την εξόφληση μέρους του δανείου της τρόικας ανήλθαν σε 16,35 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 23,6% σε σχέση με το 2010, που είχε φτάσει τα 13,2 δισ. ευρώ

 Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο είναι άκρως αποκαλυπτικό της τακτικής που ακολουθεί η τρόικα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μπορεί οι πιστωτές να φαίνεται ότι δίνουν λεφτά για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, από την άλλη όμως τη «γδέρνουν» με τους τόκους.

Ανάλογο ύψος δαπανών για τόκους θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και για το 2012, σε περίπτωση που δεν περπατήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση των δανείων της τρόικας θα πλησιάσουν φέτος τα 17 δισ. ευρώ.

Σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 50% του υφιστάμενου χρέους οι δαπάνες για τόκους θα υποχωρήσουν στα 12,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 3,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και σε αυτά επίπεδα οι τόκοι είναι αρκετά υψηλοί για να μπορέσει να τους πληρώσει ο ελληνικός λαός, που στενάζει από τους φόρους και την ανεργία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από το καλοκαίρι του 2011 και μετά που η τρόικα ξεκίνησε τους εκβιασμούς με τις δόσεις του δανείου ζητούσε διαρκώς μέτρα, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι οι υπεραξίες από το δάνειο θα έφταναν στην τσέπη της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πίεζε διαρκώς για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για να μπορέσει να σιγουρέψει το ένα τρίτο από τους τόκους του δανείου της. Μόνο από αυτό το μέτρο η τρόικα είχε εξασφάλιζε 1 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ οι ξένοι είχαν υπολογίσει ότι θα τα εισπράξουν από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ (1,7 δισ. ευρώ), από τους κεφαλικούς φόρους (350.000.000 ευρώ), από το τέλος επιτηδεύματος σε 800.000 αυτοαπασχολουμένους αλλά και από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης (150.000.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου