Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κόλπο για να μειωθεί το έλλειμμα του 2011 με «επενδύσεις» 2,4 δισ. € τον Δεκέμβριο!



Επενδυτικές δαπάνες 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως κατά περίεργο τρόπο δεν έγιναν αισθητές από τις επιχειρήσεις, ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι απελευθέρωσε μέσα σε έναν μήνα, τον Δεκέμβριο του 2011, στην αγορά. Την απότομη αύξηση αυτών των δαπανών θα δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 που θα δοθούν τις ερχόμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιήσει ποτέ η κυβέρνηση από τότε που άρχισε να λαμβάνει κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Τα κονδύλια αυτά χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να ωραιοποιήσει την εικόνα του ελλείμματος, προκειμένου το συγκεκριμένο μέγεθος να κατέλθει στα επίπεδα του 9,8% του ΑΕΠ από 10,3% του ΑΕΠ που είχε διαμορφωθεί με βάση τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών του Νοεμβρίου. Τα νεότερα στοιχεία για το έλλειμμα σε συνδυασμό με την κατάσταση ρευστότητας που επικρατεί στα κρατικά ταμεία και τις «εκκρεμότητες» εν όψει της προγραμματισμένης για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας άφιξης της τρόικας εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς
Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους αναπληρωτές υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτές διαμορφώνονται στα 50,1 δισ. ευρώ από 51,3 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι θα εισπράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για την ώρα η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία περιορίζεται για το σύνολο του 2011 στο 1,2 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ, που ήταν στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011. Τα 500.000 ευρώ που εξοικονομεί το οικονομικό επιτελείο προέρχονται από το «μαγείρεμα» των στοιχείων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο Ταμείο του οποίου εισέρρευσαν περισσότεροι πόροι εξαιτίας της μεγάλης απορρόφησης που σημείωσε το ΕΣΠΑ στην εκπνοή του 2011.

Τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2011, ύστερα από επτά περικοπές σε δύο χρόνια, από τα 10,3 δισ. ευρώ περιορίζονται σε 6,7 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ από 6,89 δισ. ευρώ του τελευταίου αναθεωρημένου στόχου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να διευθετήσει συγκεκριμένα θέματα, τα οποία το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ έχουν θέσει ως προαπαιτούμενα προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Στο νομοθετικό σκέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει εντός των ερχόμενων ημερών τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκκρεμεί και το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση ενός σχεδίου για το PSI που θα φέρει τον τίτλο «Μνημόνιο Κατανόησης» προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για τους ιδιώτες ποσά. Ενδέχεται οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών (επανακεφαλοποίηση) να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ, εφόσον το «κούρεμα» στα ομόλογα που έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους φτάσει στο 60%.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι για την ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα, που από πολύ νωρίς βρέθηκαν στο κόκκινο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο Ευάγγελος προχώρησε εσπευσμένα στην έκδοση έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες ανάγκες που έχει μέσα στον Γενάρη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου 2011.


Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου