Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Ρέππας επιμένει ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο (και με απολύσεις) 150.000!



Ορθάνοιχτη άφησε για μια ακόμη φορά την πόρτα της απόλυσης από το Δημόσιο χιλιάδων υπαλλήλων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος βέβαια ασχολείται περισσότερο με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να διαδραματίσει ρόλο εγγυητή της ενότητας του Κινήματος, και πολύ λιγότερο με τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.

«Η συζητούμενη μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο απαιτείται να ενταχθεί στον γενικότερο σχεδιασμό - προγραμματισμό για τις αποχωρήσεις και προσλήψεις με ορίζοντα τετραετίας και με δείκτες που αφορούν βασικούς κανόνες λειτουργίας μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Κι αυτό κάνουμε, με στόχο τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο έως το 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος έχει συμφωνήσει με τη λογική των απολύσεων για τη μείωση του δημόσιου τομέα, ο κ. Ρέππας επανέλαβε αυτό που μονότονα λέει το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως επί της ουσίας οδηγεί στις απολύσεις.

 «Ουδείς υιοθετεί πολιτική απολύσεων. Ολοι όμως συμφωνούμε ότι χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη στο ελληνικό κράτος. Κεντρικό στοιχείο της είναι η αξιολόγηση δομών και προσώπων ώστε το Δημόσιο να γίνει παραγωγικό και αναπτυξιακό και μαζί ποιοτικό και αποτελεσματικό» αναφέρει ο κ. Ρέππας, δείχνοντας τον δρόμο των απολύσεων, αλλά μέσα από αξιολόγηση.

Ακόμη, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στον αποτυχημένο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, τονίζοντας ότι «η πολιτική της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό μέτρο, αφού τάραξε την εργασιακή αμεριμνησία στο Δημόσιο. Το πολιτικό μήνυμα δόθηκε. Αλλά σαν μέτρο οριζόντιο και αδιαφοροποίητο, δεν είναι πολιτική επιλογή».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στην εφεδρεία θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της περιόδου προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας.

Επιπλέον, εξαιρούνται από την εφεδρεία οι υπάλληλοι του ναυτικού προσωπικού των Πλοηγικών Σταθμών, του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και του Κλάδου ΔΕ Τηλεφωνητών που καλύπτονται αποκλειστικά από τυφλούς, καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ραδιοηλεκτρονικών και των Δημόσιων Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου και Μακεδονίας.

Για την κατάταξη στο βαθμολόγιο προβλέπεται ότι αν ένας υπάλληλος αποκτήσει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών μετά τον διορισμό του, θα κερδίζει βαθμολογικά έξι και δύο έτη αντίστοιχα. Επιπλέον, για όσους υπαλλήλους συντρέχουν παραπάνω από μία ρυθμίσεις για το βαθμολόγιο (απόφοιτος ΕΣΔΑΑ με μεταπτυχιακό τίτλο) εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη ρύθμιση για το πρώτο προσόν και το ήμισυ της ρύθμισης για το δεύτερο (κέρδος έξι χρόνια λόγω ΕΣΔΑΑ και ένα έτους για το μεταπτυχιακό αντί για δύο που ισχύει).


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου