Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Αυτόφωρο για χρέη πάνω από 150000 € στο ΙΚΑ και αποπληρωμή σε είδος

 Αυτόφωρο για όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ΙΚΑ αλλά και νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών με δυνατότητα πληρωμής «σε είδος» (μέσω ανταλλαγής εμπράγματων δικαιωμάτων π.χ. ακινήτων) προβλέπει πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» με το οποίο επιχειρείται να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης.

Το πολυνομοσχέδιο, που αποτέλεσε το «κυρίως πιάτο» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, αναθέτει την είσπραξη όλων των χρεών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για περίπου 800.000 αυτοαπασχολουμένους.

Τα νέα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά σε σχέση με αυτά που είχε επιβάλει το 1996 ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στοιχεία όπως το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, οι επενδύσεις σε μετοχές και
ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, και οι λειτουργικές δαπάνες, θα χρησιμοποιεί πλέον η Εφορία για να υπολογίσει το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, πετάει στους οφειλέτες το «τυράκι» της διαγραφής των προστίμων. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται εκπτώσεις έως 90% σε αυτά τα πρόστιμα. Με τη νέα ρύθμιση οι οφειλές μπορεί να εξοφληθούν σε 60 δόσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης κατεβαίνει στα 100 ευρώ τον μήνα αντί 500 και 1.000, που ίσχυε με τις προηγούμενες. Δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και οι οφειλέτες που απώλεσαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Με εφάπαξ εξόφληση απαλλάσσονται κατά 100% από τις προσαυξήσεις. Οι δόσεις με τις αντίστοιχες εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις έχουν ως εξής:
· Για 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
- Για 13 έως 24 δόσεις διαγράφεται το 75%.
· Για 25 έως 36 δόσεις διαγράφεται το 60%.
· Για 37 έως 48 δόσεις διαγράφεται το 45%.
· Για 49 δόσεις και άνω διαγράφεται το 25%.

Με διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται διευκολύνσεις πληρωμής για όσους θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο, ενώ είναι ταυτόχρονα οφειλέτες του Δημοσίου. Θα επιτρέπεται η χoρήγηση φορολογικής ενημερότητας εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο, με τη δέσμευση ότι με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση θα εξοφλήσει το Δημόσιο. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο Δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.

Επίσης, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν προχωρούν σε διακανονισμό, ενώ αυστηροποιείται ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου