Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η Κομισιόν λέει ότι σκέφτεται να δώσει μόνο τα 15 δισ. € από τα 89, και μάλιστα τον Μάρτιο



Θα μας δώσουν τελικά τη δόση-μαμούθ των 89 δισ. ή απλά μόνο 15 δισ. για να πληρώσουμε τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου και από εκεί πέρα ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;

Χθες η Κομισιόν διά στόματος του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπεϊλί ξεκίνησε τον νέο κύκλο εκβιασμών που γίνεται εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η καταβολή της επόμενης δόσης των 5 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2011 τελικά θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στη συνέχεια και στο ίδιο κλίμα μετέδωσε ότι η μεθεπόμενη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευόταν αρχικά τον Μάρτιο του 2012, τώρα θα καταβληθεί τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

 Το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι πρόκειται να γίνει τελικά. Στις αρχές της εβδομάδος η «δημοκρατία» είχε γράψει ότι υπάρχουν σκέψεις να μας δώσουν για αρχή μόνο τα 15 δισ. ευρώ.
Την ίδια όμως στιγμή υποτίθεται ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται ένα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινούσε με μια δόση-μαμούθ 89 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέβλεπε να εξοφληθούν τα ομόλογα που λήγουν αλλά και να στηριχτεί η ολοκλήρωση του PSI, η οποία από μόνη της θα απαιτήσει τουλάχιστον 60 δισ. Ευρώ.

Να προλάβουμε να κάνουμε το PSI, να σωθούμε, λέει με αγωνία η τρικομματική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Τα σενάρια για έξοδο από την κρίση μόνο με τη βοήθεια του PSI αλλά και των μέτρων της τρόικας ενέχουν μεγάλα επίπεδα αβεβαιότητας. Η ελληνική οικονομία συμπιέζεται με πρωτοφανή τρόπο για δυτική χώρα και, το κυριότερο, την έξοδο από την κρίση κανοναρχεί η πολιτική τάξη που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Δεν εξαιρείται ούτε ο νέος πρωθυπουργός, που μπορεί να μην ανήκε στην πολιτική τάξη, αλλά από τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που είχε στο παρελθόν απέφυγε να μιλήσει για τον ολισθηρό δρόμο στον οποίο είχε εισέλθει η χώρα. Αντίθετα, σιγοντάρισε με τον τρόπο του τη διολίσθηση που έχει στείλει μέχρι σήμερα στην ανεργία 1.000.000 ανθρώπους.

Εν πάση περιπτώσει, αν όλα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του PSI από τη μία και τις προβλέψεις της τρόικας από την άλλη, τότε η Ελλάδα θα έχει το 2020 χρέος που θα αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα το 2012 με βάση τις προβλέψεις της τρόικας θα δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να μειώνεται κατά 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι για μια ακόμη χρονιά οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν και θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Το 2011, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, η πραγματική εσωτερική υποτίμηση διαμορφώθηκε περίπου στο 10%, ενώ αναμένεται να κινηθεί στο 5% το 2012. Αυτό σημαίνει ότι στη διετία 2011-2012 οι Ελληνες θα φτωχύνουν κατά 15%, ποσοστό το οποίομπορεί και να αυξηθεί, καθώς απομένουν άλλοι 11 μήνες για να κλείσει το 2012.


Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου