Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΝΔ: Καμία μείωση επικουρικών σε όσους λαμβάνουν συνολικά κάτω από 1200 ευρώ



Σκληρά παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή για το πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι συζητά μείωση επικουρικών συντάξεων, μόνο αν πρώτα επιβληθεί ένα πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης κοντά στα 1.200 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Πρώτα όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI, να γίνουν νέες αναλογιστικές μελέτες με τα καινούργια δεδομένα, για να διαπιστωθεί ποια Ταμεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, επανέλαβε ότι οι μειώσεις θα γίνουν κλιμακωτά και όχι οριζόντια. Ως αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Εργασίας για το εάν έχει γίνει αποδεκτή ή εξετάζεται η πρόταση της Ν.Δ.

Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικό τίθενται σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός αρχικά με τη ΓΣΕΕ και στη συνέχεια με τα προεδρεία των ΣΕΒ (βιομήχανοι), ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες). Ο Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές», άρα όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά. Πρόσθεσε δε ότι «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η τρόικα καραδοκεί για να επιβάλει τις απαιτήσεις της.

Οι πιέσεις της τρόικας είναι ασφυκτικές για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και για επιβολή κατώτατου μισθού στα επίπεδα της Πορτογαλίας (450 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣΣΕ προβλέπει κατώτατο μισθό 751 ευρώ μεικτές αποδοχές, δηλαδή 600 ευρώ καθαρά. Με το πρόσχημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, μπαίνει από το παράθυρο θέμα κατώτατου μισθού. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών, έτσι ώστε να περιοριστεί το συνολικό μισθολογικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αγκάθι όμως αποτελεί η επιλογή ενός νέου φόρου, που θα επιβληθεί ως αντιστάθμισμα, τα έσοδα του οποίου θα καταλήγουν απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στον διάλογο με στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιφέρει κάθετη πτώση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία έως 15%. Σε ό,τι αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται καν προς συζήτηση. «Δεν συζητάμε θέμα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εμείς τιμούμε τις υπογραφές μας και θέλουμε να τηρηθεί ό,τι έχουμε συμφωνήσει αναφορικά με τις αυξήσεις 1,6% από 1ης Ιουλίου» δηλώνει ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου