Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Υπόσχονται διαγραφή προστίμων έως 100% για να αυξήσουν τα έσοδα

Αυτόφωρο για όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ΙΚΑ αλλά και νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών με δυνατότητα πληρωμής «σε είδος» (μέσω ανταλλαγής εμπραγμάτων δικαιωμάτων, π.χ. ακινήτων) προβλέπει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο αναθέτει την είσπραξη όλων των χρεών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ επαναφέρει την αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 25%. Με την αλλαγή αυτή αδικούνται οι μερισματούχοι που έχουν εισόδημα κάτω των 26.000 ευρώ, αφού θα κληθούν να
καταβάλουν τον ίδιο φόρο με εκείνους τους μερισματούχους που έχουν υψηλό εισόδημα.

Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, πετάει στους οφειλέτες το «τυράκι» της διαγραφής των προστίμων. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται εκπτώσεις έως 100% σε αυτά τα πρόστιμα. Οι δόσεις φτάνουν τις 60 και η απαλλαγή προσδιορίζεται στο 100%, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου. Η ρύθμιση έχει ως εξής:


* Απαλλαγή 100% στις προσαυξήσεις, με εφάπαξ καταβολή
* Απαλλαγή 90% για 2-12 δόσεις
* Απαλλαγή 75% για 13-24 δόσεις
* Απαλλαγή 60% για 25-36 δόσεις
* Απαλλαγή 45% για 37-48 δόσεις
* Απαλλαγή 25% για 49-60 δόσεις.

Με διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται διευκολύνσεις πληρωμής για όσους θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο, ενώ είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του Δημοσίου. Θα επιτρέπεται η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο, με τη δέσμευση ότι με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση θα εξοφλήσει το Δημόσιο. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο Δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.

Επίσης, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ καθιερώνεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτήν, προωθείται έκπτωση 100% στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις για καταβολή του ποσού εφάπαξ ή έως τρεις δόσεις, έκπτωση 75% έως έξι δόσεις, έκπτωση 50% έως εννέα δόσεις και 30% για όσους κεφαλαιοποιήσουν την οφειλή τους έως 31/12/2011.


Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου