Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αυτή είναι η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε μόλις στις Βρυξέλλες


Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης XRIMANEWS.GR παρουσίασε μόλις την έκθεση της Task Force για την Ελλάδα αναφέροντας ότι μόλις ένα ποσό μεταξύ 6 και 8 δις ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί σχετικά γρήγορα ενώ περίπου 30 από τα 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της εκδίκασης, η διάρκεια του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 10 χρόνια. Στην στην πρώτη τριμηνιαία έκθεσή της για την Ελλάδα η Task Force, φαίνεται πως ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις το 2011 κατεβαίνει στα 1,3 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, διαψεύδοντας για άλλη μία φορά την κυβέρνηση Παπανδρέου η οποία τελικά είχε 100% επιτυχία μόνο στις αποτυχημένες προβλέψεις για το τί μέλλει γενέσθαι με το δημόσια οικονομικά.

Στην έκθεση φαίνεται πως θα γίνει προσπάθεια για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από καταθέσεις στο εξωτερικό ελληνικών υπεράκτιων εταιρειών αλλά και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος επιβλέπει το έργο της Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη έκθεση, τονίζοντας ότι «η Ειδική Ομάδα αποτελεί εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Η επιτυχία της εξαρτάται από το αν οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να την χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Οι εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας

1) Πολιτική συνοχής και πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διανομής των πόρων του ΕΣΠΑ ως δανείων προς επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της task force προανήγγειλε την άμεση διάθεση 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση όσον αφορά μεγάλα έργα που καθυστερούν στους τομείς των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχεδίου Helios.

2) Φορολογία. Η τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις για ταχύτερη συλλογή των φόρων, ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων και άμεση συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων με την Ελβετία.

3) Έλεγχος δαπανών. Ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου, των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικό έργο και της εποπτείας των ασφαλιστικών Ταμείων και των υπουργείων.

4) Αναμόρφωση Δημοσίου. Καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πάταξη της διαφθοράς με βάση συστάσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ.

5) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παροχή τεχνικής βοήθειας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

6) Διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης και εφαρμογή των δυο κυβερνητικών σχεδίων με στήριξη 283 εκατ. ευρώ, από τα κοινοτικά ταμεία.

7) Δημόσια Υγεία. Έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα παρουσιάζει τη νέα αναμόρφωση του συστήματος ειδικά στους τομείς της τιμολόγησης φαρμάκων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

8) Δικαιοσύνη: Παρεμβάσεις για ταχύτερες δίκες και εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

9) Ιδιωτικοποιήσεις: Το Ταμείο Αξιοποίησης έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια για θέματα real estate και γενικότερα παροχή τεχνικής βοήθειας για να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις.

XrimaNews.gr με πληροφορίες από NewsRoom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου