Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

FT: Για οικονομικό έγκλημα ελέγχεται ο επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Στη δικαστική έρευνα για τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) αναφέρονται οι FinancialTimes.

O κ. Ανδρέας Γεωργίου, που δούλευε για είκοσι χρόνια στο ΔΝΤ, τέθηκε επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης αρχής που διαδέχθηκε την πολύπαθη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι παραποίησε το 2010 προς τα επάνω τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος για το 2009, με σκοπό τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Ο κ. Γεωργίου είχε έλθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ξεκαθάρισμα προς τα επάνω των στοιχείων λόγω της χρόνιας παραποίησης τους από τους έλληνες υπουργούς Οικονομικών. Ο κ. Γεωργίου δήλωσε στους FinancialTimes ότι κατηγορείται για «το μη μαγείρεμα των στοιχείων» και επεσήμανε ότι «στόχος της Αρχής είναι το κοινό καλό, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης»

Ο επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη θέση μετά τις καταγγελίες της καθηγήτριας κ. Γεωργαντά, πρώην επικεφαλής της αρμόδιας για τα στατιστικά στοιχεία επιτροπής της Βουλής, που παραιτήθηκε μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής ύστερα από την αντιπαράθεση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την παραποίηση των στοιχείων. Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του ελλείμματος αναθεωρήθηκαν προς τα άνω, για να ξεπεράσει το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Γεωργίου θα πρέπει να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να αντικρούσει τις κατηγορίες. Εάν καταδικαστεί για «βλάβη των συμφερόντων της χώρας», μπορεί να αντιμετωπίσει και την ποινή ισόβιας κάθειρξης!

Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου