Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Financial Times: Παρελθόν το ευρώ εντός δεκαημέρου



Πυρ ομαδόν δέχεται το ευρώ από το αγγλοσαξονικό λόμπι, που είναι φανερό ότι επιχαίρει για την ημιθανή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times» της εφημερίδας, που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα αντιτιθέμενα στο ευρώ συμφέροντα, είχε άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι θέμα ενός δεκαημέρου για να περάσει η ευρωζώνη στην ανυπαρξία.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού ο οίκος Moody’s «πυροβόλησε» με τη σειρά του το ευρώ, υπογραμμίζοντας χθες ότι ραγδαία εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιολογήσεις των χωρών της Ενωσης.

Αναφέρει βέβαια ότι η ευρωζώνη θα προστατευτεί χωρίς να σημειωθεί περαιτέρω διάχυση της κρίσης, αλλά τονίζει ότι ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνεται η πιθανότητα αρνητικών αξιολογήσεων στο μεσοδιάστημα για τις χώρες του ευρώ.

Ο Moody’s σημειώνει ότι η πολιτική απόφαση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση μπορεί να ληφθεί μόνο έπειτα από σειρά γεγονότων που θα προκαλέσουν σοκ, κάτι που θα οδηγήσει περισσότερες χώρες στο να μην έχουν πρόσβαση στις αγορές και να χρειαστούν πακέτα οικονομικής στήριξης.

Ως γνωστόν, εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, κάτω από το μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης έχει τεθεί και η Γαλλία, ενώ πριν από μερικές ημέρες η Γερμανία είδε για πρώτη φορά αύξηση στα επιτόκια δανεισμού της.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ως στοιχεία που φέρνουν κοντά το τέλος της ευρωζώνης τα εξής:

-Την αποτυχία της έκδοσης γερμανικών ομολόγων και την αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού στην Ισπανία και την Ιταλία, που έχουν οδηγήσει στο να παύσει να λειτουργεί η αγορά κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη.

-Την αδυναμία των τραπεζών της ευρωζώνης να παρέχουν πιστώσεις στις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, καταγράφεται μαζική φυγή των διεθνών επενδυτών αλλά και φυγή των Ευρωπαίων πολιτών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

-Την εξαφάνιση της εμπιστοσύνης που υπονομεύει τη στρατηγική διάσωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αντλεί τη δύναμή του από τις εγγυήσεις που παρέχουν οι μέτοχοί του.

Αν δεν γίνει κάτι δραστικό σύντομα, καταλήγουν οι «Financial Times», η ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες η επίθεση των αγορών στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, καθώς η Ιταλία και το Βέλγιο δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια.

Η ιταλική κυβέρνηση άντλησε 5,6 δισ. ευρώ (ομόλογα διετούς διάρκειας) με επιτόκιο 7,3%, έναντι 2,2% που ήταν το επιτόκια αντίστοιχων ομολόγων έναν χρόνο πριν.

Το Βέλγιο άντλησε από την αγορά 2 δισ. ευρώ (σε 10ετή ομόλογα) με επιτόκιο 5,7%. Το αυξημένο κόστος δανεισμού συνδέεται με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου από τη Standard & Poor’s την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στα τελευταία 13 χρόνια, από το AA+ στο AA, με αρνητικές προοπτικές.


Fitch: Αλλαγές στα cds με αφορμή την Ελλάδα

Αναμόρφωση της αγοράς των CDS θέλει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, μετά τη συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, που υπήρξε τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times».

Σε έκθεση του Fitch επισημαίνεται: «Φαίνεται ότι η χρήση του πιστωτικού γεγονότος από αναδιάρθρωση χρέους και οι όροι για τη διατύπωσή του που χρησιμοποιούνται πρέπει να αναθεωρηθούν».

H γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα CDS πρέπει να αποφεύγει τους υποκειμενισμούς, αναφέρει ο Τζέιμς Μπάτερμαν, γενικός διευθυντής του Fitch, θέλοντας να επισημάνει τον κίνδυνο αμφίσημων ερμηνειών, σύμφωνα με τις οποίες έχουν όλοι δίκιο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι, αν και δεν θα υπάρξει πληρωμή των CDS, εντούτοις «οι πιστωτές έχουν πιθανόν δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα στους τίτλους, το οποίο δεν θα καλυφθεί ποτέ».

Αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Barclays αναφέρει ότι «η απουσία πιστωτικού γεγονότος για την πληρωμή CDS στην περίπτωση της Ελλάδας -αν και είναι πλήρως σύμφωνη με τους κανόνες του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού ISDA- έχει υπονομεύσει στην πράξη την εμπιστοσύνη των τραπεζών να βασίζονται στα CDS ως εργαλεία προστασίας από το κρατικό χρέος».



W.S.J.: Δοκιμάζουν e-πληρωμές σε δραχμές!

Η κατάσταση που επικρατεί πλέον στη διεθνή οικονομική σκηνή μοιάζει πολύ με την αγαπημένη όλων... Monopoly. Χρήμα μόνο για τον πιο δυνατό παίχτη και αγοραπωλησίες με τους όρους που εκείνος βάζει έναντι των χαμένων του ταμπλό. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ιστολογίου The Source, το οποίο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας «The Wall Street Journal», ήδη από την περασμένη Κυριακή κορυφαίες εταιρίες διεθνών οικονομικών συναλλαγών ξεκίνησαν να κάνουν -δοκιμαστικά όπως λένε- ηλεκτρονικές συναλλαγές σε δραχμές! Ο λόγος για την ICAP Plc., την κολοσσιαία εταιρία που σήμερα διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών, αλλά και για τη CLS Bank International, οι οποίες από την Κυριακή δήλωσαν ουσιαστικά έτοιμες για παν ενδεχόμενο αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης, εφαρμόζοντας δοκιμαστικά σύστημα πληρωμών στο άλλοτε εθνικό μας νόμισμα, τις δραχμές.

Το δημοσίευμα της «The Wall Street Journal», χωρίς... φόβο και πάθος, επιβεβαίωσε -χωρίς να έχει απολύτως καμία διάθεση να κρύψει όσα αναφέρονταν σε αυτό- η ICAP Plc. αναφέροντας μάλιστα ότι προέβη σε μια τέτοια διαδικασία θέλοντας απλά να προετοιμαστεί... για παν ενδεχόμενο· ενδεχόμενο που βέβαια δεν είναι άλλο από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή τη διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου