Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ο ENISA προειδοποιεί για τους κινδύνους του διαδικτύου για τα μικρά παιδιά

Το... καμπανάκι για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τα μικρά παιδιά κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).

Ο ENISA έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση σχετικά με την κυβερνο-παρενόχληση και την αθέμιτη προσέγγιση των παιδιών μέσω του διαδικτύου καθώς και 18 συστάσεις για προστασία από τους βασικούς κινδύνους.
Προειδοποιεί ότι η κακή χρήση των στοιχείων (εξόρυξη δεδομένων και χαρακτηρισμός προφίλ) βλάπτει τους ανηλίκους. Η έκθεση εντοπίζει τους κύριους αναδυόμενους κινδύνους και καταθέτει 18 μη-τεχνικές συστάσεις για το μετριασμό τους. Μία βασική σύσταση είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των Κρατών Μελών. Άλλες συστάσεις εστιάζουν στην προσαρμογή της προστασίας στις ανάγκες των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της νεολαίας.

«Οι ψηφιακές συσκευές και το διαδίκτυο παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Οι σημερινοί νέοι ζουν τις ηλεκτρονικές ζωές τους στον χώρο της εκπαίδευσης και στο ιδιωτικό τους περιβάλλον. Πρόκειται για ένα περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από αυτό της παιδικής ηλικίας των γονέων τους. Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το ηλεκτρονικό περιβάλλον των παιδιών μπορούν να βλάψουν τις φυσικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές τους δεξιότητες», ισχυρίζεται η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ENISA για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Καθηγητής Udo Helmbrecht σχολιάζει «Τα παιδιά μας διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα αθέμιτης προσέγγισης μέσω του διαδικτύου και κυβερνο-παρενόχλησης. Ως εκ τούτου χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων των εφήβων».

Χρησιμοποιώντας ένα σενάριο, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την αλλαγή συμπεριφοράς, τους κακούς βαθμούς, και την αρνητική στάση που προέκυψαν από την κακοποίηση που υπέστη η δεκατριάχρονη Kristie στη ζωή της στο διαδίκτυο. Πολλοί γονείς χάνουν τον έλεγχο, καθώς δεν έχουν τη γνώση και τα εργαλεία για να στηρίξουν τα παιδιά τους, υποστηρίζει η έκθεση.

Οι συστάσεις

Ανάμεσα στις βασικές συστάσεις είναι οι εξής:

Ενίσχυση των αρχών επιβολής του νόμου των Κρατών Μελών: οι πρόσθετες γνώσεις και οι πόροι είναι σημαντικοί. Αυτή η επιπλέον ενίσχυση χρειάζεται για τη σωστή κάλυψη των κανονιστικών θεμάτων, της συλλογής στατιστικών στοιχείων για περιπτώσεις κατάχρησης, και της παρακολούθησης των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής.

Η κοινωνία των πολιτών και οι κοινωνικοί εταίροι χρειάζονται πηγές γνώσης σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επιπλέον, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα κοινωνικά δίκτυα χορηγούμενες ηλεκτρονικές εκστρατείες για την πρόληψη της κυβερνο-παρενόχλησης/αθέμιτης προσέγγισης.

Οι γονείς/κηδεμόνες/εκπαιδευτές χρειάζονται καλύτερες τεχνολογικές δεξιότητες για να καλύψουν το κενό γνώσεων μεταξύ των ενήλικων και των εφήβων.

Για τους εφήβους, τα μέτρα άμβλυνσης των εντοπισμένων κινδύνων περιλαμβάνουν:

- Τη χρήση εξειδικευμένων ρυθμίσεων ασφαλείας εφήβων και την προσαρμογή των υφιστάμενων στις ανάγκες των εφήβων

- Την εκτίμηση των επιπτώσεων στην προστασία των προσωπικών δεδομένων για τις εφαρμογές που επεξεργάζονται τα στοιχεία των εφήβων

- Την ανάπτυξη μηχανισμών που θα επιτρέπουν την απενεργοποίηση όλων των ενεργών (ηλεκτρονικών) τμημάτων

- Μηχανισμούς ελέγχου πρόσβασης βάσει ηλικίας

- Μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων για τους εφήβους, σε σύνολο 13 εντοπισμένων, είναι οι εξής: Σοβαρή απώλεια της σωματικής ή της ψυχικής υγείας, ανεπανόρθωτη έκθεση σημαντικών προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο, διάκριση με βάση τη συμπεριφορά του ατόμου στο διαδίκτυο και κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου